Stećci na Ozrenu mogli bi postati nacionalni spomenik BiH

Radiosarajevo.ba
Stećci na Ozrenu mogli bi postati nacionalni spomenik BiH

Stećci na planini Ozren mogli bi biti proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, potvrdili su Feni stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koji su izvršili terenske radove na ovom lokalitetu.

Riječ je o lokalitetima Travnjak i Bandijera na Ozrenu, općina Ilijaš. Ekipa Komisije izašla je na teren, a odluka o proglašenju te nekropole nacionalnim spomenikom BiH bit će razmatrana na sjednici Komisije, koja će biti održana od 1. do 3. aprila  u Sarajevu.

Iz Komisije je također potvrđeno da preko nekropole vodi šumski put koji ugrožava nadgrobnike.

"Aktivnostima KJP Sarajevo-šume balvani su nakon sječe iznošeni uz samu nekropolu, ali i preko nje, tako da su na taj način pojedini i oštećeni. Danas se na lokalitetu pred nekropolom nalazi rampa s istočne i zapadne strane, te predstavlja prepreku i neku vrstu zaštite lokaliteta", rečeno je u Komisiji.

Planinarsko društvo Igman je obnovilo planinarski dom na Ozrenu koji se nalazi u blizini stećaka. Stoga predsjednik  PD Igmana Sadik Spahić u izjavi za Fenu kaže da planinari očekuju pozitivnu odluku Komisije.

"Interes  je da obje lokacije budu proglašene nacionalnim spomenikom BiH, jer bi to pomoglo njihovoj zaštiti", kazao je on.

Nekropola stećaka Bandijera na Ozrenu ugrožena je zbog izvlačenja balvana nakon sječe šuma, od čega je treba zaštititi.

Prvi popis stećaka u BiH obavljen je u vrijeme Austro-Ugarske, a posljednji popis stećaka u BiH obavio je 80-ih godina prošlog stoljeća Šefik Bešlagić, koji je zabilježio 687 lokaliteta s 59.593 stećka. U svojoj knjizi Bešlagić navodi da se na zaravanku najvišeg dijela planine Ozren na lokalitetu Bandijera, nalazi nekropola s 26 stećaka (10 sanduka i 16 sljemenjaka).

Spomenici su vrlo dobro klesani, a danas su prekriveni mahovinom i zarasli u šumu, navodi Bešlagić u opisu nekropole Bandijera. Dalje je napisao da se na lokalitetu Travnjak na Ozrenu, pokraj puta i planinarskog doma, nalazi nekropola s osam stećaka (dva sanduka i šest sljemenjaka). Spomenici su vrlo dobro obrađeni. Nemaju ukrasa. Do stećaka se nalaze ostaci starog muslimanskog groblja s nišanima, navodi Bešlagić.

Bosna i Hercegovina će zajedno s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom nominovati stećke za listu Svjetske baštine UNESCO-a i kako je najavljeno aplikacija će biti podnesena uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak