Stare razglednice: Sarajevo - to je grad

Radiosarajevo.ba


Grad Sarajevo – administrativni, ekonomski, kulturni, sportski i saobraćajni centar Bosne i Hercegovine, nastao je 1462. godine kada je Isa-beg Ishaković izdao naredbu o formiranju grada, sagradio prvu džamiju, most i nekoliko javnih ustanova. Prvi put pod današnjim imenom, spominje se 1507. godine. Ubrzo se razvija u najbogatiji i najvažniji grad u zemlji, a danas je i grad s najvećim brojem stanovnika u državi. 

Sarajevu su otpjevane pjesme, napisane knjige, posvećeni brojni životi. 

Grad je preživio agresiju i velika stradanja stanovništva u periodu između 1992. do 1995. godine.  

Danas je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine. 

''To je grad. U svakom smislu te reči. Počevši od onog fantastičnog smisla koji ta reč ima u bajkama što smo ih slušali kao deca ("pa onda ih dovedoše u jedan veliki grad..") pa do istorijskih činjenica o razvitku i opadanju ovog mesta u prošlosti i do statističkih podataka o njegovom napretku danas, u novoj Jugoslaviji. Gledan ovako sa visine, taj grad nam govori svojim građevinama, baštama i ulicama koje su ispisane i nacrtane na padinama strmih bregova kao na stranicama napola otvorene knjige. Pred nama iskrsavaju magloviti fragmenti njegove prošlosti. 

Samo dole, u dnu vidika, gde prestaje stari grad, i počinje slobodna ravnica, ima još trag dnevne svetlosti. U posrednom, rumenom odblesku već skrivenog sunca belasa se dim fabričkih dimnjaka i naslućuju krovovi novih naselja. Tamo novi ljudi novih naraštaja ovog starog grada zidaju i grade novo. Sporo i mučno, jer sporo i mučno se ostvaruju velike stvari, biće tamo dole u ravnici savladana prošlost, prevaziđena istorija. Ispod te na oko devičanske ravnice počivaju u bogatim naslagama tragovi preistorijskih naselja, mozaici i miljokazi rimske epohe i novac i oružje srednjovekovne Bosne, a na njoj se grade fabrike i stanovi i pomaljaju oblici novog života. Pomaljaju se sporo i mučno, ali sigurno, po neumitnim zakonima društvenog razvitka. I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava. (Ivo Andrić).

Uživajte u starim razglednicama i fotografijama Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak