Stare razglednice: Bihać, 'ključ Bosne'

Radiosarajevo.ba

Naselja na prostoru današnjeg grada Bihaća postoje još od doba paleolita a prvi put, toponim Bihać spominje ugarski kralj Bele IV u jednoj povelji. Bilo je to 1260. godine. 

Strateški iznimno važan, ovaj kraj tokom srednjeg vijeka a posebno po dolasku Osmanlija, proživljava pravu renesansu. Smatrali su ga ''ključem Bosne'' a bio je najvažnija tvrđava cijelog Bosanskog pašaluka. 

Austrougarskom okupacijom 1878. godine, ne slabi položaj i značaj Bihaća. Grad dobija hidrocentralu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu kao i moderni, betonski most. 

Danas je Bihać jedan od najvećih gradova u Bosni i Hercegovini. Smješten na krajnjem sjeverozapadu zemlje, i dalje je važan regionalni centar i administrativno središte Unsko-sanskog kantona. 

Mnogi će reći da je krajiški ljepotan jedan od najljepših gradova u našoj zemlji, pa se zbog toga odlučili da upravo razglednicama Bihaća, krenemo s predstavljanjem starih razglednica bh. gradova. 

Uživajte u fotogaleriji razglednica ovog grada, a koje datiraju iz vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak