Šta učiniti sa starim novinama?

Radiosarajevo.ba
Šta učiniti sa starim novinama?


Pravilno odlaganje starog papira i kartona, te njegova reciklaža, proces je kojim se podstiče očuvanje šuma i ostvaruju se iznimne uštede vode i energije.

Recimo, u Švicarskoj se iz recikliranog papira u industriji, obrtu i kućanstvima u 2009. dobilo oko 88 posto ukupne potrošnje papira

No, ovaj proces na našim prostorima tek treba istinski zaživjeti. U Sarajevu, i to u cijelom Kantonu kako doznajemo, zasad ima oko 500 kontejnera za materijal za reciklažu (od ukupno 8,000 kontejnera za smeće): za odlaganje starog papira i kartona koriste se kontejneri sa plavim poklopcima, a kontejneri sa žutim poklopcima za plastiku i limenke.

No, ukoliko imate veće količine papira s kojim ne znate šta učiniti, ekipa KJKP Rad može doći direktno na vašu kućnu adresu kako bi vas riješili ovog otpada. Pozivom na broj 033 641 051 možete dogovoriti dolazak uposlenika ovog kantonalnog javnog preduzeća.

Ova je usluga potpuno besplatna, u šta smo se i sami u našoj redakciji uvjerili. Nazvali smo Rad, čiji su uposlenici došli do nas u roku od sat vremena i odnijeli sve stare novine... 

Zanimalo nas je šta se dešava s tim papirom, s obzirom na to da Sarajevo nema sistem za reciklažu.

"Papir se dovozi na Sanitarnu depodiju, u sortirnice, gdje se papir presuje, odnosno balira i isporučuje, prema ugovoru, firmama koje vrši preradu papira", objasnili su za portal Radiosarajevo.ba iz Službe za odnose sa javnošću KJKP RAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak