Šta 'Ostali' misle o odluci Skupštine

Radiosarajevo.ba
Šta 'Ostali' misle o odluci Skupštine


Zastupnici su na 23. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno usvojili amandmane kojima se usklađuje Ustav KS sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

To znači da će zastupnici koji se izjašnjavaju kao Ostali konačno moći formirati svoj klub, kao i da će u rukovodstvo, među dva postojeća zamjenika iz reda konstitutivnih naroda, ući još jedan, treći zamjenik, koji će predstaviti kategoriju Ostalih.

Na pauzi sjednice razgovarali smo sa zastupnicima koji se izjašnjavaju kao Ostali.


"Ja sam jedini ministar iz reda Ostalih. Uvijek sam se zvao Bosancem. Sad to mogu ponosno reći, bez obzira kako se to predstavljalo sa malim ili velikim 'o'. Mi kaskamo za normalnim odlukama najmanje godinu-dvije. Ja insistiram da se odluke donose znatno brže. Svi se prsaju mi ćemo u Evropu, a ne mrdamo nigdje", rekao je za Radiosarajevo.ba Emir Hrenovica, ministra privrede Kantona Sarajevo.

Hrenovica je istakao da je veoma sretan zbog usvajanja ovih amandmana.



"U principu ne bih više ponavljala šta će značiti amandmani na Ustav, izuzev da ostali, nas nije zanemariv broj, dobili smo pojačanje, mislim da je i zastupnik Mujo Hošić i Tarik Haverić koji su nam se pridružili zbog promjena u Skupštini. Postaćemo ravnopravni sa konstitutivnim narodima, u smislu da ćemo imati svoj klub i mjesto dopredsjedavajućeg u Skupštini KS", rekla je za Radiosarajevo.ba Segmedina Srna-Bajramović, poslanica iz SDP-a..

Ona je dodala da je posebno raduje to što je ova Vlada prihvatila  amandmane prethodne vlade, ali i izrazila žaljenje što amandmani nisu usvojeni planiranom dinamikom.

"Sve je bilo spremno da amandmani budu usvojeni koncem ljeta prošle godine, ali veseli me da su na kraju usvojeni i da smo prvi kanton koji je to učinio. Ova Vlada je, ipak, dokazala kako ima nekih kontinuiteta u svim diskontinuitetima u kojima živimo", rekla je Segmedina Srna-Bajramović za Radiosarajevo.ba.


Inicijativu koja je prerasla u amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, o kojima je provedena javna rasprava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Kantonalne skupštine poslije općih izbora 2010.

"Nadao sam se da će biti jednoglasna odluka, ali nisam znao da ćemo tako izglasati. Ovo bi trebalo poslužiti kao primjer svim ostalim kantonima i entitetima. Nadam se da će Kanton Sarajevo preuzeti inicijativu i u drugim rješenjima koja more naše društvo", rekao je zastupnik Naše stranke Peđa Kojović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak