Šta biste vi uradili da imate vlast? Novi blog 'Da sam ja neko'

Radiosarajevo.ba
Šta biste vi uradili da imate vlast? Novi blog 'Da sam ja neko'

"Sigurni smo da ste barem jednom poželjeli da imate moć kakvu imaju naši političari,  kako biste mijenjali našu stvarnost u svoju korist i u korist svoje zajednice. U zavisnosti od vaše profesije, interesovanja i životnih okolnosti, vjerujemo da ste nekad poželjeli da dobijete priliku da riješite nagomilane probleme u obrazovanju, privredi ili kulturi, koje političari ne znaju ili ne žele riješiti. Stvar je u tome da, kao građani ove zemlje, Vi, zapravo, već imate moć, ogromnu moć. Iako to  nije uvijek svima očigledno, građani su jedini ključ za rješenje svih naših nedaća".

Ovo su riječi poziva kojim prijateljski portal Buka poziva čitatelje da otvore svoj blog i napišu šta bi oni učinili "da su neko". 

Buka želi prikupiti konstruktivna razmišljanja građana, te postavlja pitanja:  

Kako biste uredili školstvo, da ne strijepite šta će vam dijete naučiti u školi i koliko će mu to znanje pomoći u životu?

Da li je vaše naselje najbolje uređeno? Vaš haustor ili vaše dvorište, i način na koji ćete ih urediti su početak boljeg. Kako da uspostavimo kulturu življenja umjesto kulture preživljavanja? 

Kako da više konzumiramo kulturu, da nam pozorišta, galerije i koncertne dvorane budu krcati?  Da ne zatvaramo muzeje? Da izvozimo našu kulturu? Imamo li uopšte kulturnu politiku? Kako ona treba da izleda? 

Kako poboljšati uslove za sport, da naši mladi talenti imaju veće šanse, a rekreativci više prostora, a ne da improvizuju po livadama koje po pravilu sve ćešće postaju gradilišta? Kako urediti naše gradove da budu bolji za život?

A sela? Zašto sve manje obrađujemo zemlju? Zašto se kod nas ne isplati baviti poljoprivredom, dok je to istovremeno najvažnija privredna grana u EU? Šta radimo pogrešno? Zašto mlijeko uvozimo i imamo sve manje stočara ? Uvozimo i vodu, a prema izvještajima međunarodnih institucija, imamo na raspolaganju ogromne količine pitke vode. 

Kako političare i politiku učiniti odgovornima prema građanima, a ne samo prema partijama koje će kao i svake izborne godine naša naselja oblijepiti plakatima punim megalomanskih i nikad ispunjenih obećanja?

Ukoliko imate šta da kažete po ovim pitanjima, blog Da sam ja neko otvoren je za vas.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak