Sretan vam Svjetski dan napuštenih životinja

Radiosarajevo.ba
Sretan vam Svjetski dan napuštenih životinja

Povodom Svjetskog dana napuštenih životinja neformalna grupa građana Avlijaneri je odlučila obratiti se javnosti i skrenuti pažnju na aktuelne probleme sa napuštenim životinjama u Sarajevu.

Program besplatnih kastracija/sterilizacija napuštenih pasa
Prema procjenama, trenutno se u Sarajevu na ulicama nalazi oko pet ili šest hiljada napuštenih pasa. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja stupio je na snagu 8. aprila 2009. godine. Tada je na ulicama bilo oko 500 pasa. Iako su veterinarske stanice bile dužne odmah početi sa programom besplatnih kastracija i sterilizacija, taj program je implementiran tek dvije godine kasnije. U međuvremenu, populacija pasa drastično se povećala.

Program besplatnih kastracija i sterilizacija je u toku i sprovode ga KJP Veterinarska stanica u stanicama Stup (Nikole Šopa 41, 033/470-240) i Slatina (Slatina b.b., 033/216-848) te Veterinarski fakultet u Sarajevu.  Boksovi za oporavak pasa nakon sterilizacija i kastracija se nalaze vani te još uvijek nisu u funkciji. Psa je moguće odvesti na kastraciju ili sterilizaciju uz zakazivanje termina u veterinarskim stanicama (telefoni, kontakti), ali je svaki pojedinac koji dovede psa dužan da se pobrine za njegov oporavak.

Nesprovođenje zakonske odredbe registracije vlasničkih pasa
Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja (Član 8.) svaki imalac životinje dužan je istu čipirati i registrirati na svoje ime sedam dana nakon sticanja vlasništva nad njom. Da se ta, zakonom propisana, odredba sprovela u zadatom roku, današnja situacija bi bila puno bolja. Naime, na ulicama bi bilo znatno manje pasa, a novcem prikupljenim kažnjavanjem neodgovornih vlasnika – budžet bi se znatno popravio.

Izgradnja azila
Nadležne općinske, gradske i kantonalne vlasti bile su dužne napraviti sklonište za napuštene životinje u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Prvi azil za napuštene i izgubljene životinje za područje Grada Sarajeva otvoren je 30. marta ove godine u Prači (dvije godine nakon zakonom predviđenog roka), a uskoro će biti otvoren i higijenski servis i prihvatilište za napuštene životinje u Gladnom polju.

Medijska propaganda
Svakodnevno smo svjedoci kako mnogi bh. mediji konstantno iznose neargumentovane činjenice vezane oko napuštenih pasa. Na taj način samo se dižu tenzije te ljudima sugerira kako su psi loši po društvo, kako su opasni i da ih se treba bojati. Iz toga proizilazi činjenica da roditelji i nastavnici uče djecu da se pasa treba bojati, udarati ih, bježati od njih te, općenito, kako su psi i životinje nešto loše.

Druga stvar koja je proizašla iz toga je da ljudi za problem velikog broja napuštenih pasa na ulicama krive pse i nevladine organizacije koje nemaju veze s tim. Širim narodnim masama nije jasno da je pas posljedica, a čovjek, odnosno neodgovorne vlasti, uzrok problema.

Za trenutnu situaciju krive su isključivo nadležne institucije koje nisu na vrijeme počele sa implementacijom Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a to su izbjegavale koliko god su mogle. Zbog toga smo svjedoci eskalacije nasilja nad psima od strane građana koji ili nisu ili ne žele da budu informirani o načinima rješavanja ovog problema. Građani, također, često odbijaju da shvate da je za napuštenog psa na ulici odgovorna isključivo vlast i niko drugi.

Otvoren azil za pse u Prači

Za deset dana otvara se azil za pse

Samo provođenje zakona riješit će problem pasa

Šta je u 2011. učinjeno po pitanju napuštenih pasa

BiH: Zemlja napuštenih životinja

8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak