Sretan vam Dan pobjede nad fašizmom

Radiosarajevo.ba
Sretan vam Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka (1945. godine) potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Dana 9. maja 1945. godine, sovjetski maršal Georgi Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Reicha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel. Njemačka je kapitulirala nakon okupacije Berlina od strane ruske Crvene armije. Prije ulaska ruskih trupa u Berlin, Adolf Hitler je izvršio samoubistvo.

Ovom činu, koji se danas slavi kao Dan pobjede nad fašizmom i datum okončanja rata u Evropi, prethodilo je skoro šest godina najkrvavijeg sukoba u historiji čovječanstva u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi.

U BiH ovaj se, također, obilježava ovaj dan, s tim da je u Federaciji BiH radni, a u Republici Srpskoj neradni dan.

U Sarajevu će se ovaj dan obilježiti polaganjem cvijeća na Spomen obilježje Vječna vatra i Spomen park Vraca te koncertom Requiem u Narodnom pozorištu Sarajevo (u 20:00h). Koncert će izvesti orkestar Sarajevske filharmonije i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak