Sretan Uskrs svima koji ga slave!

Radiosarajevo.ba
Sretan Uskrs svima koji ga slave!

Zapadni kršćani širom svijeta danas slave Uskrs. To je najveći blagdan kršćanstva, dan uskrsnuća Isusa Krista

Vezano: Hendlova 'Aleluja', najljepša 'uskršnja' kompozicija 

Slaveći Uskrs, vjernici zapravao obilježavaju cijeli period Vazama, koji obuhvaća cijelo sveto trodnevlje - Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. Uskrsu je prethodila korizma - period posta od 40 dana. 

Uz ovaj praznik obično se obilježava i  Uskršnji ponedjeljak, kada je u pretežno krščanskim državama neradni dan. 

Običaj koji se veže uz Uskrs je bojenje odnosno šaranje jaja, što predstavlja radost za cijelu obitelj. U novije vrijeme jedan od simbola Uskrsa je zečić, što se veže uz proljetno vrijeme kada Uskrs pada.   

Prvobitna kršćanska zajednica iz 1. stoljeća slavila je svetkovinu Kristovog uskrsnuća na jevrejski blagdan Pesah,

Vezano: Pjesma koju Jevreji naše zemlje pjevaju povodom Pesaha: Pesah ala mano 

Od Nicejskog sabora 325. g Uskrs se slavi u nedjelju poslije prvog proljetnog punog mjeseca. Tako se, ovisno o mjesečevim mijenama, Uskrs slavi između 22. marta i 25. aprila, a u istočnom kršćanstvu između 4. aprila i 8. maja. 

Inače, veliki dio liturgijske godine u krščanstvu obilježen je pomičnim blagdanima. Noviji pokušaji da se stalno odredi datum Uskrsa ostali su bez uspjeha.

Uskrs je nastao od riječi uskrsnuti koja vuče korijene iz praslavenskog u kojem je glagol *krьsnǫti značio rasti i razvijati se. Drugi naziv, Pasha, vuče korijen iz hebrejske riječi pasah, što je značilo prolaz (prolaz Židova kroz pustinju nakon 40 godina) Germanski nazivi - engleski Easter i njemački Ostern vuku etimologiju od imena saksonske božice Eostre koja je bila slavljena za vrijeme proljetnog ekvinocija (Izvor: Wikipedia).

Svima koji obilježavaju ovaj dan, želimo sretan Uskrs!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak