Srednjoškolci: Obojimo sivu perspektivu

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci: Obojimo sivu perspektivu

Na centralnom gradskom trgu ispred Katedrale u Sarajevu, mladi ljudi, srednjoškolci, proveli su danas akciju Obojimo sivu perspektivu želeći, u krajnjem, bolju budućnost za sebe i vršnjake.

Rijana Jusufbegović, glasnogovornica sarajevskog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, rekla je za Fenu da mladi nisu pasivni dio bosanskohercegovačkog društva iako im se to često prigovara nego je prava istina da im "stariji" ne dozvoljavaju da dođu do punog izraza, vlasti ne žele da im pruže podršku.

Mladi samo žele bolje sistemske uslove za sebe i vršnjake, a u nedostatku toga, sve češće razmišljaju o odlasku iz matične zemlje. Razmišlja i ona, kaže, odlična učenica, mada srcem ne želi otići već, naprotiv, ostati u BiH, ali trenutno ne vidi budućnost za sebe.

Akcija Obojimo sivu perspektivu izvedena je tako što su srednjoškolci aktivisti prolazili gradom sa sivim kutijama, simbolikom okova koji ih sputavaju, a prolaznici, također mladi, lijepili na "okove" stikere s porukama o tome šta im je potrebno da bi obojili ljepšim bojama "sivu perspektivu" sebi i narednim generacijama.

Poruke, kaže Rijana, uglavnom govore o želji za drugačijim školstvom, za više sistemskih programa koji bi trebalo da budu posvećeni mladima i njihovom zapošljavanju nakon školovanja, za stipendijama, sportskim i drugim sadržajima tipičnim za interesovanja njihove generacije.

Poruke ćemo poslati vlastima, rekla je na kraju Rijana Jusufbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak