Srebrenički genocid u dokumentarnim animacijama (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Srebrenički genocid u dokumentarnim animacijama (VIDEO)
Suada Kapić i Alma Mašić (Foto: Inicijativa mladih)

Veliki doprinos pamećnju i dokumentovanju srebreničkog genocida dat će sigurno i projekat „Srebrenica – Mapiranje Genocida“. Osmišljen kroz novi žanr dokumentarne animacije, ovaj skup od sedamanest interaktivnih mapa obogaćenih dokumentima, fotografijama, izjavama predstavlja novi model shvatanja i tumačenja mehanizama genocida.

Autorica projekta je Suada Kapić, a organizacija uz čiju pomoć se cijeli projekat, koji će uskoro biti dostupan javnosti putem interneta, sprovodi je bosanski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava.

Govoreći o samom procesu stvaranja ove zbirke dokumentarnih animacija, Suada Kapić istakla je da jedini način da projekat ima kredibilitet jeste osloniti se na činjenice.

„Mi želimo da projekat traje i da se razvija, da bude pravo sredstvo za transfer znanja. Zbog toga on u svojoj metodologiji mora biti besprijekoran.“, naglasila je Kapić i dodala da se u samoj mapi nalazi izvedbeni dio genocida u Srebrenici, od 6. do 19. jula 1995., te se jasno vidi relacija između uzroka i posljedice.

Mapiranje genocida - za potpunu, objektivnu i tačnu sliku

„Kada se pogleda ovaj materijal od 22O minuta jasno je da je iza svega stajala velika strategija, veliki plan. Genocid se ne može dogoditi slučajno.“, zaključila je Kapić.

Inicijativa mladih ponosi se što je stala iz ovog projekta, kaže Alma Mašić, direktorica ove inicijative.

„Za Inicijativu mladih za ljudska prava BiH ovaj projekat je posebno važan, jer vjerujemo da će prije svega omogućiti mladim ljudima u BiH i Srbiji, ali i regionu i šire, da na jednom mjestu kroz spoj moderne tehnologije i historije saznaju činjenice o genocidu u Srebrenici“, istakla je Mašićka.

http://www.youtube.com/watch?v=k9E7qmPhwps


U nedjelju, 11. jula 2010. uz redovno izdanje „Oslobođenja“, kompletan DVD biće dostupan široj javnosti.

„Oslobođenje je izlazilo svakog ratnog dana tokom opsade Sarajeva. Zbog toga je menadžment odlučio da učestvuje u ovom Projektu, koji jeste pokušaj da se priča o genocidu ispriča tako da ima početak i kraj.“, rekla je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, koja je i sama od početka bila uključena u realizaciju projekta.

Pet hiljada ljudi na Maršu mira (FOTO)
U nedjelju u Potočarima 774 dženaze i jedna sahrana
Cipele za Srebrenicu duž Knez Mihajlove
Srebrenica je metafora svih zločina
Pješačenje za Srebrenicu (INTERVJU)

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak