Srebrenica-Vijeće savjesti: Titula za premijera Turske

Radiosarajevo.ba


„Kultura sjećanja“, koja vodi Memorijalnu galeriju 11/07/95, uručila je danas turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoğanu titulu počasnog predsjednika i prvog člana tijela tijela "Srebrenica - Vijeće savjesti".

Dodjela nagrade čin je zahvale turskom premijeru za njegovu podršku u izgradnji Memorijalne galerije 11/07/95, ali i za njegov veliki doprinos očuvanju istine i znanja o genocidu počinjenom u Srebrenici

Specijalnu povelju i monografiju "Srebrenica", Erdoganu je uručio Tarik Samarah. Tom prilikom, Samarah je uputio riječi iskrene zahvale premijeru Turske za pomoć i podršku u izgradnji Galerije, kojoj je zadaća i cilj sačuvati sjećanja na nevino stradale Srebreničane.

Galerija 11/07/95 otvorena je za javnost 12. jula ove godine, a svojim posjetiteljima nudi autorske fotografije Tarika Samaraha, videodokumente – Mapiranja genocida i izjave preživjelih svjedoka, portrete stradalih i mape do sada pronađenih masovnih grobnica. Radi se o prvoj galeriji ove vrste u Bosni i Hercegovini, koja je izgrađena uz svesrdnu pomoć Turske, turskog naroda i uz inicijativu premijera Erdoğana.

"Vijeće savjesti" je tijelo koje će okupiti ljude koji se aktivno bore kroz politički, društveni i umjetnički angažman za bolju, pravedniju i etički utemeljenu stvarnost, saopćila je Memorijalna galerija 11/07/95.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak