Srđan Stanić: Željin ratnik i univerzalac koji je zaslužio reprezentativni poziv

Radiosarajevo.ba
Srđan Stanić: Željin ratnik i univerzalac koji je zaslužio reprezentativni poziv

Srđan Stanić je u ovom trenutku sigurno jedan od najboljih igrača Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Univerzalac Željezničara, igra u sjajnoj formi već nekoliko sezona a ove je definitivno među tri najbolja igrača lige. Stanić je ponio epitet najboljeg igrača Željezničara prema izboru navijača za jesenji dio polusezone u kojem su Plavi završili na prvom mjestu. Novo priznanje Staniću za njegove igre stiglo je i jučer kada je izabran za igrača mjeseca marta prema izboru navijača našeg najtrofejnijeg kluba.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu bez intervencija preuzimamo s portala SCsport.ba

Stanić je svoje prve korake napravio u školi Fudbalskog kluba Sarajevo da bi sa 17 godina kao junior potpisao profesionalni ugovor sa Slavijom iz Istočnog Sarajeva. nakon godinu dana provedenih u dresu Slavije, dolazi na Grbavicu gdje i trenutno nastupa.

''Svoju fudbalsku karijeru počeo sam kao dječak u Sarajevu, a nakon toga odlazim u Slaviju, da bi nakon godinu dana u timu iz Istočnog Sarajeva stigao u Željezničar. Tu sam skoro sedam godina i sretan sam na Grbavici''.

Željin ratnik i univerzalac koji je igrao na gotovo svim pozicijama u timu

Iako je na Grbavicu stigao kao igrač koji igra u ofanzivnom dijelu tima, Srđan Stanić je igrao na gotovo svim pozicijama u timu. Zbog povreda Čolića i Kvesića, trenutno igra na pozicijama desnog odnosno lijevog beka.

''Pa dobro ja sam prije obično igrao na krilu ili kao napadač. Nakon nekoliko povreda koje su zadesile naš tim šef se odlučio da me stavi prvo na lijevog beka, pa potom i na desnog. Ja sam još davno rekao da sam Željin ratnik i da ću za uspjeh tima igrati sve ono što se od mene traži. Meni je najbitnije da moj tim pobjeđuje a to na kojoj ću poziciji igrati manje je važno''.

Miljenik navijača sa najdužim stažom na Grbavici

Srđan Stanić je fudbaler koji se niti jednog momenta ne štedi. U svaki meč ulazi sa sto posto svojih mogućnosti. Gine za svaku loptu. Navijači su to prepoznali pa je ovaj fudbaler jedan od najomiljenijih igrača Plavog tima među njima. Od strane navijača proglašen je za najboljeg igrača jesenjeg dijela u tekućoj sezoni. Nova nagrada za dobre igre stigla je ponovo od navijača kada je u anketi zvanične stranice kluba sa više od 50 % glasova izabran za igrača mjeseca marta.

''Ja u svakom meču nastojim pružiti svoj maksimum. Svjestan sam da ukoliko svi igramo onako kako se od nas očekuje uspjeh mora doći. Sa navijačima sam uvijek imao super odnos i da nije njih sigurno da ni mi ne bi imali ovakve uspjehe iza sebe. Bio sam presretan kada su me izabrali za najboljeg igrača jesenjeg dijela, a naravno da me sretnim čini i nagrada za najboljeg igrača mjeseca marta. Jer mi igramo zbog njih, i svjestan sam da ovo što pružam na terenu oni prepoznaju tako da mi zaista prijaju ovakve nagrade i priznanja dodijeljna sa njihove strane''.

U trenutnom sastavu Željezničara, Srđan Stanić je igrač sa najdužim stažom i najvećim brojem odigranih utakmica. On je do sada odigrao preko 150 utakmica u plavom dresu, a kako sam kaže ni on ne zna tačan broj odigranih utakmica. Kada je u pitanju najdraža pobjeda u dresu Željezničara, ne želi izdvojiti niti jednu jer je svaka pobjeda važna i lijepa na svoj način.


''Ni sam ne znam tačan broj odigranih utakmica za Želju. Zaista vrijeme koje sam na Grbavici je za mene prelijep preiod mog života. Bilo je mnogo važnih i bitnih mečeva u kojima smo slavili tako da ne mogu izdvojiti neku utakmicu kao i najdražu pobjedu. Svaki trijumf ima svoje značenje i nosi nešto lijepo. Ali, pobjede protiv Sarajeva, te mečevi finala Kupa, i izbacivanje Sheriffa iz Evropske lige će sigurno zauvijek biti u mom pamćenju''.

Sa Željom osvojio sve , postoji mogućnost odlaska sa Grbavice

Na Grbavici je za sedam godina osvojio tri titule prvaka Bosne i Hercegovine i dva puta Kup. I ove sezone Željezničar je najozbiljniji kandidat za titulu prvaka. Plavi imaju jednak broj bodova kao i Zrinjski, a Stanić vjeruje kako njegov tim može i ove sezone do titule prvaka Bosne i Hercegovine.

''Drago mi je da sam u karijeri uspio osvojiti sve sa Željom. Svi mi igramo zbog trofeja i navijača. Mislim da smo i ove sezone najozbiljniji kandidati za titulu. Imamo uigran tim, ušli smo u formu, igramo onako kako se to od nas očekuje. Slijedi nam meč protiv Mladosti koji na žalost ja neću igrati zbog kartona, ali koji jednostavno moramo dobiti. Nakon toga idemo Veležu. Volio bih da na derbiju protiv Sarajeva na našoj Grbavici ovjerimo titulu''

Stanićeve igre nisu prošle nezapaženo, pa tako ovaj sjajni fudbaler već sada ima nekoliko ponuda da ode u insotranstvo. Trenutno ne razmišlja o tome, mada ističe da postoji mogućnost napuštanja Grbavice, iako ima još uvijek aktuelni ugovor sa Željom.

''Pa već dvije godine ja imam ponude da napustim Željezničara ali iskreno nisam želio ići. I sada ima konkretnih ponuda, ali o tome ćemo razmišljati na kraju sezone. Vidjeću šta klub očekuje u narednom periodu od mene, jer imam ugovor sa Željom. Ako dođe neka ponuda koja će zadovoljiti i mene i klub, onda ću razmišljati o tome hoću li napustiti Grbavicu''.

Ispred Zlatana Ibrahimovića i Raula Gonzalesa

Jedan od najljepših golova viđenih na premijerligaškim terenima djelo je Srđana Stanića. Naime on je postigao gol protiv Rudar Prijedora fenomenalnim udarcem sa skoro pola terena. Njegov gol se našao u izboru za gol sedmice na jednom od najpoznatijih svjetskih portala ''goal.com.'' Stanić je ubjedljivo pobijedio sa skoro 50% glasova, dok je drugoplasirani Zlatan Ibrahimović tada fudbaler Milana ima duplo manje glasova od Stanića.


''Sjećam se tog gola. Bio sam presretan kada sam ga postigao. To je bilo u sezoni 2010/2011. Moj gol se našao u izboru Goal.com, za najljepši gol u Evropi te sedmice. Kada sam vidio rezultate da je upravo moj gol proglašen kao najbolji, i da sam sam imao više glasova nego svi ostali kandidati zajedno, a duplo više od Zlatana Ibrahimovića bio sam neopisivo sretan. To je jedan lijep osjećaj u karijeri''.

Da li će putovati u Brazil?

Mnogi smatraju da Željin polivalentni fudbaler igra najbolje od svih igrača u Premijer ligi u ovom trenutku te da bi se trebao naći na spisku putnika za Brazil selektora Sušića, posebno jer reprezentacija BiH ima problema na poziciji desnog beka gdje Stanić igra sjajno. Da li će Stanić putovati u Brazil odlučiće selektor, iako smo sigurni da je svojim igrama upravo ovaj fudbaler zaslužio da obuče reprezentativni dres, koji bi sigurno bio kruna njegove sjajne karijere u kojoj je sa Željom osvojio sve što se može osvojiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak