'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' uručilo plakete

Radiosarajevo.ba
'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' uručilo plakete


Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, 15. februara, Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ danas je u Sarajevu upriličilo svečanu akademiju s izliječenom djecom i njihovim roditeljima, na kojoj je uručilo plakete prijateljima i donatorima.

"To je bila prilika da se javno zahvalimo svim donatorima i prijateljima Udruženja, koji su nam tokom prošle godine pružali pomoć", rekla je za Fenu sekretarica Udruženja Jasna Vatreš.

Između ostalih djeci koja boluju od malignih bolesti u Federaciji BiH nesebičnu podršku u 2012. godini, ističe pokazali su Federalno ministarstvo zdravlja, Gradska uprava Grada Sarajevo, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Pedijatrijska klinika Jezero, Crveni križ Federacije BiH, Family plus i Raiffeisen banka BiH.

Ovo je također, kaže Vatreš, bio povod da se predstavi novi projekat Udruženja „Drvo života“, koji predstavlja simbol borbe protiv karcinoma.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka je „Rak kod djece je izlječiv“, a prvi put je predstavljena međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece - „Zlatna vrpca“.

Na ovaj dan cilj je informirati što više ljudi o raku kod djece i o njegovim ranim simptomima, čime bi se, zaključuje Vatreš, bolest mogla lakše prepoznati i izbjeglo bi se zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze koje smanjuje stopu preživljavanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak