Srbijanski muftija Jusufspahić: Ramazan nije žeđanje za vodom i jelom, već za Bogom

Radiosarajevo.ba
Srbijanski muftija Jusufspahić: Ramazan nije žeđanje za vodom i jelom, već za Bogom

Povodom početka ramazanskog posta, koji počinje večeras po zalasku Sunca i traje narednih trideset dana, muftija srbijanski i zamjenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed ef. Jusufspahić prenio je ramazansku poslanicu u Bajrakli džamiji, u Beogradu, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Navodeći da je Bog ljudima propisao da poste, kako bi postigli bogobojaznost i bogobojaznošću se sačuvali, muftija Jusufspahić je rekao:

"Ramazan znači žeđanje, to nije žeđanje za vodom, to nije žeđanje za jelom ili bilo kakvom drugom hranom, to je žeđanje za Gospodom, za Darovateljem svih tih darova, Njega tražimo i zato nam je Bog propisao da postimo takvim načinom posta."

Ističući da se tokom posta vjernici od zore, do zalaska sunca sustežu i od pića i od jela i drugih svjetovnih užitaka, samo zarad Boga dobro čineći i samo zarad Boga od svakoga zla se štiteći, muftija je kazao:

"Da bismo postigli tu bogobojaznost, odnosno zaštićenost sebe tom bogobojaznošću, predajemo se žeđanju. Bog je preči od svega, to je poruka ramazanskog posta, kako bismo ga se sjetili u trenucima naših žeđanja."

Na kraju svoje poslanice, muftija srbijanski Jusufspahić poželio je svim muslimanima Srbije, ali i muslimanima čitavog svijeta te svim ljudima na svetu, mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak