Sprema se novo izdanje Festivala BH filma u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Sprema se novo izdanje Festivala BH filma u New Yorku

 I ove godine će se od 9. do 11. maja u kinu Tribeca u New Yorku održatiBosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF), koji slavi deceniju prikazivanja bh. kinematografskih dostignuća. 

Festival organizuju dvije neprofitne organizacije - Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, obje iz New Yorka. 

Kako kažu organizatori, BHFF je stekao ugled ozbiljne kulturne manifestacije koja služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata i međunarodno-priznatih filmskih stvaralaca. Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je do sada posjetilo nekoliko hiljada ljudi koji su imali priliku vidjeti skoro stotinu igranih, kratkih, dokumentarnih i  animiranih filmova.

Poziv filmskim stvaraocima je u toku

Javni konkurs za prijavu filmova se zatvara 15. marta 2013. god. Filmski odbor BH. Filmskog Festivala će birati filmove u različitim kategorijama, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival želi predstaviti filmove bh. reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme vezanu za Bosnu i Hercegovinu. Filmovi koji dospiju do zvanične selekcije će ući u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Ugledni članovi ovogodišnjeg žirija su:

GORAN RUŠINOVIĆ, uvaženi hrvatski režiser i scenarist koji osvaja nagrade na filmskim festivalima širom Evrope od 1997. god. Rušinović se školovao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Evropskom Filmskom Fakultetu (Ebeltoft, Danska) i na Njujorškoj Filmskoj Akademiji. Njegov prvijenac, “Mondo Bobo,” je dobio četiri Zlatne arene na Festivalu igranog filma u Puli 1997. god. Njegov film “Buick Riviera” je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij na Festivalu Igranog Filma u Puli 2008. god., glavnu nagradu u regijonalnom natjecaju na Motovunskom Filmskom Festivalu 2009. god. i nagradu za Najbolji film na Sarajevskom Filmskom Festivalu 2008. god. Skript filma “Buick Riviera,” koji je on sam napisao i režisirao, je proslavljen na Kanskom Filmskom Festivalu kao jedan od najboljih u 2006. god.

BILL CARTER, čuveni filmski stvaralac i pisac. Carter je proveo skoro dvije godine u Bosni i Hercegovini tokom rata, uglavnom u opsjednutom Sarajevu. Tamo je pomagao u podjeli humanitarne pomoći i bio zadužen za satelitsku komunikaciju između U2 i Sarajeva. U repertoar njegovih umjetničkih djela se ubrajaju dokumentarni film “Miss Sarajevo” (1995. god.) koji je uredio i režisirao zajedno sa Bonom iz grupe U2; “Fools Rush In,” knjiga o njegovim iskustvima kao posrednik humanitarne akcije u opsjednutom Sarajevu; “Red Summer,” knjiga o komercijalnom pecanju lososa u nepristupačnom regionu na Aljasci; i “Boom, Bust, Boom,” priča o bakru. U 2009. god. Carteru je dodijeljena titula počasnog građanina Sarajeva u znaku zahvalnosti za njegov trud tokom rata i njegovu službu kao ambasadora dobre volje za Bosnu i Hercegovinu. 

SARA TERRY, uspješna spisateljica i fotožurnalistkinja čije su slike izložene u kolekcijama širom svijeta. Ona je nedavno primila uvaženi Guggenheim Fellowship, a njena knjiga “Aftermath: Bosnia’s Long Road to Peace” prikazuje kako su bosanskohercegovačke zajednice sarađivale da bi obnovile građanske odnose poslije rata. Terry je takođe dobila Alicia Patterson Fellowship 2005. god. za njen rad u Bosni. Ona je osnovala neprofitni program “The Aftermath Project” koji u obliku donacija pruža pomoć fotografima da snime poslijedice sukoba. “Fambul Tok” je njen prvi dokumentarni film za koji je 2009. god. dobila grant od Sundance Instituta za Dokumentarne Filmove i radila kao naučni saradnik u IFP Doc Lab 2010. god. Trenutno se priprema da izda njen drugi dokumentarni film “Folk” koji govori o podkulturi američke narodne muzike.

Za sve informacije i prijave za BHFF, posjetite zvaničnu web-stranicu Festivala 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak