Špijuniranje u BiH moguće za samo 12,70 KM!

Radiosarajevo.ba
Špijuniranje u BiH moguće za samo 12,70 KM!


Internet oglašivači u BiH krcati su opremom za špijuniranje, poput kamera u USB stickovima, ključevima i olovkama, za koje vlada veliko interesovanje kupaca.

Uporedo sa rastom potražnje, smanjuju se cijene takvih uređaja, koji su ranije koštali od 100 do 600 KM, a sada su neuporedivo jeftiniji. Primjera radi, špijunska kamera, čija je prodaja na internetu oglašena prije desetak dana, može da se kupi po više nego mizernoj cijeni od 12,70 KM, javljaju Nezavisne.com.

Osim toga, trgovac je iz Tuzlanskog kantona, a ako je kupac iz Banje Luke ili Bihaća, ni to nije nepremostiva prepreka, jer je dostava besplatna.

"Naravno, nakon svake narudžbe šaljem Vam odmah dokaz o kupljenom artiklu, tako da nemate brige da ćete da budete prevareni", uvjerava prodavac te kamere, koja je teško uočljiva, jer je instalirana u ključu automobila.

Drugi trgovac, koji takođe nudi mini-kameru u ključu automobila, za uređaj traži 25 KM, a sudeći po komentarima napisanim ispod te ponude, zainteresovanih je mnogo.

'Snimajte sastanke, kontrolišite radnike'

U ponudi je i USB špijunska kamera, kod koje u opisu piše da košta 50 KM i da možete da je koristite za snimanje poslovnih i privatnih sastanaka, ali i da kontrolišete radnike!


"Koliko dugo kamera može da snima", napisao je prije nekoliko dana na internet oglašivaču potencijalni kupac tog uređaja, koji, očigledno, ima namjeru nekog da nadzire.

Špijunske kamere ugrađene su čak i u upaljačima, a koštaju 45 KM. Takođe, svi koji se plaše da su pod lupom poznanika, treba da obrate pažnju i na olovke, jer i u njima mogu da se nalaze mikrofoni i kamere. Uređaj, koji se na prvi pogled ne razlikuje od hemijske olovke, i te kako može da vas košta privatnosti, a cijena mu je tek 39 KM.

Zakon ne ograničava prodaju ove opreme

Inače, zakoni u BiH ne ograničavaju prodaju takvih uređaja, što znači da oni koji ih nude ne čine ništa sporno. Ali, zato policija može da kazni one koji neovlašteno načine tonski ili video-snimak, ili pak fotografiju.

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić smatra da ova oblast predstavlja 'sivu zonu', te pojašnjava da neovlašteno snimanje jeste zabranjeno u BiH, ali ne postoji zakonsko rješenje koje bi spriječilo prodaju te opreme.

"Za neovlašteno snimanje predviđena je zatvorska kazna od jedne godine pa naviše", kaže Ćeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak