'Šokirani? Mi drugačije ne znamo!'

Radiosarajevo.ba
'Šokirani? Mi drugačije ne znamo!'


Na Facebooku je osnovana stranica pod nazivom ''Šokirani? Mi drugačije ne znamo!'' čija je namjera pokazati da djevojke i žene odjevene u skladu s islamskom tradicijom ne predstavljaju nikakav ''incident'', niti su u ikakvom sukobu s ovdašnjom civilizacijom, kao i da su upravo razlike te koje ujedinjuju.

Facebook stranica na kojoj svi mogu postavljati vlastite fotografije na ovu temu dio je kampanje koju je pokrenuo Centar za edukaciju i istraživanje ''Nahla'' Sarajevo.

Sarajevska fotografija koja je šokirala Francusku


Podsjećamo, javnost je nedavno uzburkala fotografija iz Sarajeva koju je tiražni francuski list A Nous Paris (Pariz za Nas) objavio u svom specijalnom izdanju 'Gradovi' br. 2. Na fotografiji su dvije djevojke koje šetaju sarajevskom obalom i dok je jedna odjevena u skladu sa islamskim propisima, druga u vrlo kratkom šorcu i uskoj ljetnoj majici.

Fotografija autora Benoîta Chartrera nazvana je ''Šok-kultura''* (Choc des Cultures) što bi trebalo nagovijestiti francuskim čitateljima da je ovakav prizor, u najmanju ruku, šokantan. Kao, valjda, i kultura Sarajeva.

Upravo ovakvo formatiranje nagnalo je bh. novinarku sa adresom u Parizu Džanu Mujadžić da pokrene sudsku tužbu protiv francuskog sedmičnika.

''Smatram da na napade ovakve prirode i niske udarce francuskog tiska, posebno kada su jednostrani i usmjereni ka devalorizacijii jedne zajednice, treba energično, kompletno poništiti i kazniti te poduzeti mjere da se ne ponove'', kaže Mujadžić.

*Iako Mujadžić insistira da je naziv fotografije ''Šok-kultura'', ipak se radi o ''Sukobu kultura''. Međutim, sama riječ sukob također implicira negativna značenja i asocira na, blago rečeno, spornu teoriju u sukobu civilizacija.

''Iako postoje dileme oko prijevoda, odnosno načina na koji su različiti ljudi doživjeli ovu poruku, moguće je zaključiti da ta poruka u svakoj svojoj verziji prilično negativna i da ukazuje na nemogućnost ovakvog spoja'', piše Đermana Šeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak