Sočo: Sve što je škodljivo, bit će uništeno

Radiosarajevo.ba
Sočo: Sve što je škodljivo, bit će uništeno


''Povećana koncentracija aflatoksina pronađena je kod pojedinih proizvođača iz Srbije i po dobivanju  rezultata od referentnog laboratorija u Holandiji bit će uništeno sve što je škodljivo'', izjavio je danas v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Ivan Sočo.

''Radi se o proizvođačima iz Srbije, ali ne i o svim proizvodima svakog proizođača. Postoje pojedini proizvodi Imleka, Somboleda… referentna vrijednost po sadašnjem pravilniku je 0,005 i sve što prelazi te vrijednosti je povučeno ili je izdan nalog za povlačenje iz prodaje'', kazao je Sočo za Tanjug.

On je precizirao kako postoje jasno propisani načini kako se uzorak uzima i koje količine se uzimaju i jasna obaveza da se uradi superanaliza, što je i učinjeno.

''Povući ćemo  sve količine mlijeka u kojem je pronađena veća koncentracija aflatoksina i sačekat ćemo rezultate superanalize europskog referentnog laboratorija, sve što je zaista škodljivo bit će uništeno'', naglasio je on.

Sočo, međutim, nije mogao da precizira kada se mogu očekivati rezultati tog laboratorija, jer, kako je objasnio, on mjesečno  obradi oko 50 uzoraka, a iz Srbije joj je poslano u jednom danu tisuću uzoraka.

On je podsjetio da su određeni proizvođači mlijeka, u sistemu osobne samokontrole, poslali na nalaz u laboratorij u Njemačku uzorke prije dvije sedmice i još nisu dobili rezultate.

''Postoje određene teškoće i nije moguće uraditi tako brzo analizu. Pojavili smo se u jednom danu sa više od hiljadu uzoraka, a referentni laboratorij koji ovo ispituje mjesečno može da obradi 50- ak uzoraka mlijeka. Nemaju određene količine reagensa koje mogu da upotrebe i moraju da izvrše nabavku tih reagenasa'', rekao je Sočo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak