SOC: Opasnost 'prebrojavanja homoseksualaca'

Radiosarajevo.ba
SOC: Opasnost 'prebrojavanja homoseksualaca'


Sarajevski otvoreni centar uputioje reagovanje na tekst objavljen 31. marta 2012. godine u Dnevnom avazu pod naslovom: Koliko homoseksualaca ima u BiH?, a koje je dostavljeno Dnevnom avazu i Vijeću za štampu BiH.

Dnevni avaz, kao najveća i najutjecajnija dnevna novina u Bosni i Hercegovini, već je 2008. godine objavila niz članaka na temu LGBT (lezbejske, gej, biseksualne i transrodne) populacije. Počevši od 28. 8.2008. pa sve do kraja septembra 2008. godine Dnevni avaz je objavio veliki broj tekstova koji su indirektno i direktno utjecali na ono što se desilo na otvaranju i oko prvog i jedinog Queer Sarajevo Festivala. Podsjetimo se: nekoliko desetina građana/ki je povrijeđeno u napadima radikalnih grupa, a Sarajevo – poznato kao grad multikulturalnosti, tolerancije i slobode – tada se pokazalo kao crna rupa u Evropi, što su osudile mnoge evropske vlade, Evropska unija i Vijeće Evrope. Tih dana u Sarajevu su stradali/e građani/ke, nebitno da li su bile homoseksualne ili heteroseksualne osobe. Svojim senzacionalističkim pisanjem i konstantnim svjesnim dezinformisanjem građana/ki, nazivanjem umjetničkog festivala gej paradom, Dnevni avaz je indirektno uzrokovao to da su dvije osobe morale napustiti rodni grad Sarajevo i zatražiti azil u SAD-u“, stoji u saopštenju SOC-a.

Iz ovog udruženja poručuju da Avaz novim tekstom samo nastavja lošu praksu koristeći termin „homoseksualizam“, koji aludira na poremećaj.

„Takođe, stavljajući Bosnu i Hercegovinu u kontekst slovenačkog referenduma o izmjeni porodičnog zakona novinarke su pokazale da uopšte ne poznaju materiju. Naprosto, BiH i Slovenija se ne mogu niti trebaju porediti“, stoji u saopštenju.

U tekstu su citirani samo predstavnici vjerskih zajednica i tek jedna osoba iz Ministarstva ljudskih prava, čime je u tekstu indirektno zauzet unaprijed negativni stav.

„U svom tekstu novinarke nisu citirale druge, značajne aktere, kao što su ljudsko-pravaške organizacije poput Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Zastrašujuće je pri tome da Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, govori da potencijalno javno okupljanje 'ne smije remetiti niti narušavati ljudska prava drugih osoba. Izražaji moraju biti takvi da ne izazivaju sukobe i ne remete javni red i mir'“, poručuju iz SOC-a.

Nadalje, smatraju u ovom udruženju, postavljajući pitanje: koliko homoseksualaca ima u BiH? „Dnevni avaz piše senzacionalistički. Prebrojavanje ljudi na ovaj način podsjeća nas na fašizam i period kada su se Jevreji i drugi prebrojavali. Dobro je poznato šta je uslijedilo nakon tog prebrojavanja.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak