Slučaj predatora Moamera Kasumovića: OFF krenuo u izradu anonimne ankete

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj predatora Moamera Kasumovića: OFF krenuo u izradu anonimne ankete

Glumac Moamer Kasumović osuđen je 2021. godine na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom.

Javnost je za slučaj saznala nedavno i to nakon što je mladić kojeg je Kasumović zlostavljao o svemu progovorio nakon predstave Tiho tiše, a koja je izvedena u okviru 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U međuvremenu se saznalo za još jednu žrtvu glumca predatora, a javnost se s razlogom pita koliko žrtava Kasumovića možda još uvijek o svemu šuti.

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

Kasumović je široj javnosti najpoznatiji po ulozi u seriji Lud, zbunjen, normalan, a u periodu od 2015. do 2016. godine obavljao je posao kretivnog direktora Omladinskog Filmskog Festivala.

Iz direkcije Festivala navode da su u septembru 2016. godine prekinuli ugovor o saradnji sa glumcem Moamerom Kasumovićem uz prethodni dogovor obje strane.

Teodora Marković o predstavi koja je razotkrila Kasumovića: "Vrijeme je za postavljanje pitanja"

"Od momenta prekida saradnje niti Festival niti predstavnici Festivala nisu imali kontakt sa Moamerom Kasumovićem niti ponovnu potrebu da se uspostavi saradnja. Omladinski Film Festival Sarajevo, kao jedan od najvećih projekata iz kulture i filmskih festivala u Bosni i Hercegovini i regiji, najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i zlostavljanja, što potvrđuje naša festivalska politika i posvećenost bh. društvu kroz niz projekata i aktivnosti.

U najmanju ruku smo zgroženi da je neko ko je bio dio Festivala i ko radi s mladima spreman na postupke koje je uradio. Za vrijeme rada na OFF-u, Kasumović nije imao incidenata, no ako se ustanovi da je imao namjeru ili se pojavi nova informacija, OFF će se staviti na raspolaganje agencijama i tužilaštvu", naveli su ranije iz OFF-a.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je direktora Omladinskog Filmskog Festivala Kenana Musića kako bi saznali da li će provesti anonimnu anketu unutar svoje organizacije o tome da li je bilo slučajeva zlostavljanja od strane Moamera Kasumovića?

"Omladinski Filmski Festival je još u petak krenuo u izradu anonimne ankete ne samo za dio tima Festivala već za sve koji imaju potrebu prijaviti nasilje bilo koje vrste. Slučaj Kasumović je otkrio neke zastrašujuće stvari, te nakon dodatnih svjedočenja u medijima mi kao Festival koji radi sa mladima imamo dužnost ovom problematikom se baviti tokom cijele godine, a ne samo tokom Festivala. 

S tim u vezi u planu je užurbana izrada sistema i programa sa ciljem sprječavanja daljih sličnih slučajeva i podizanja svijesti o istom. Tokom ove sedmice OFF će formirati i radnu grupu te pozvati relevantne institucije da sve stave u okvir svojih nadležnosti i zakona, kao Festival ćemo pružiti sve resurse i pomoć u skladu sa mogućnostima. Festival je na strani žrtava i osuđujemo svaki vid nasilja što je potvrđeno i usvojenim politikama Festivala. Svaki nasilnik mora odgovarati i biti dio registra koji je javan", rekao je Musić za portal Radiosarajevo.ba.

OFF Sarajevo insistira i da svi emiteri, koji trenutno u programu imaju serije, filmove i sadržaje u kojima se pojavljuje Moamer Kasumović, odmah i bez odlaganja obustave emitiranje istih, a nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo na jednu godinu zatvora.

Više o slučaju 'Moamer Kasumović' čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak