Slova postavljena, nedostaju crtica i tačka

Radiosarajevo.ba


Nakon što je prije trinaest dana oskrnavljeno Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. u Velikom parku, u srijedu je postavljeno 13 novih bronzanih slova i jedan broj. Gradska uprava naručila je bronzana slova i broj kod akademskog kipara Enesa Sivca.

Ipak, Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. u Velikom parku još uvijek nije u punom sjaju. Nedostaju crtica između godina i tačka na kraju. Za nadati se da će taj propust uskoro biti ispravljen.

Kako su nam iz Gradske uprave rekli, oni su naručili sve elemente koji su nedostajali, te da je, na žalost, napravljen propust. Iz Gradske uprave su istakli da je od autora slova traženo da se ispoštuje dogovor, te bi se znakovi vrlo brzo trebali naći na spomeniku.

Očekujemo od građana da ukoliko primijete neko neprimjereno ponašanje na spomen-obilježju da pozovu policiju i da ih obavijeste, kazao je Grabovica.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 -1995. Fikret Grabovica u razgovoru za Fenu, imao je primjedbu na sadašnji izgled spomenika.

"Slova nisu postavljena na odgovorajući način, odnosno radi se o tome da neka od slova nisu postavljena u istu ravan, tako da sada natpis koji stoji na spomen-obilježju nema raniju simetriju. I zaista ne mogu da shvatim da se to nije moglo uraditi na adekvatan način i da ponovo bude u odgovarajućoj simetriji", kazao je Grabovica.

Kipar Enes Sivac također ima zamjerku

Sivac generalno ima zamjerku što naziv spomen-obilježja nije urađen i na engleskom jeziku.

"Ispod ovih slova treba da stoji naziv spomenika i na engleskom jeziku, kako bi i turisti koji ga posjete razumjeli šta to na obilježju piše. Ovako to nije moguće. To se trebalo uraditi", rekao je za Oslobođenje Sivac.

Podsjećamo, iz MUP-a Kantona Sarajevo tvrdili su da slova nisu ukradena, već da su slova samo 'spala zbog pranja ulica i jakog mlaza vode'.


Na spomeniku su proteklih dana osvanula slova koja nedostaju, ali su nesrazmjerne veličine, materijala, boje i oblika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak