Slijepe osobe u težoj situaciji zbog krize u BiH i smanjenja budžeta

Radiosarajevo.ba
Slijepe osobe u težoj situaciji zbog krize u BiH i smanjenja budžeta

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Slijepe i osobe s drugim vrstama invaliditeta danas su u težoj situaciji zbog krize u kojoj se nalazi BiH i zbog toga što su budžeti manji, kazao je Feni izvršni direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko. 

''Pokušavaju se napraviti uštede na osobama s invaliditetom. Čak i ona primanja i podrška koje je društvo djelimično davalo osobama s invaliditetom se smanjuje ili su najavljena smanjenja ili postoji uvjetovanje tih beneficija ili podrške'', kazao je Zuko. 

Istakao je da to sa stanovišta osoba s invaliditetom nije u redu, dodavši da se krše ljudska prava i pravi se diskriminacija osoba s invaliditetom i po uzroku nastanka invaliditeta i po mjestu stanovanja. 

''Pokušavamo da se izborimo u našem društvu da se Konvencija o pravima osoba s invaliditetom primjenjuje principijelno, da se poštuju prava priznata Konvencijom, naravno u skladu s materijalnim mogućnostima naše države. Nažalost, sada nije tako'', kazao je Zuko, dodavši da je podrška društva osobama s invalidetom itekako potrebna. 

Nedavno je, u okviru projekta "Unapređenje uvjeta za lično i samostalno glasanje osoba s invaliditetom", u Sarajevu prezentiran uređaj koji osobama s invaliditetom omogućava da na glasačkim mjestima samostalno popune glasačke listiće. Predstavljena su četiri uređaja za glasanje, koja ovoj populaciji omogućavaju samostali izlazak na glasačka mjesta. 

''Tehnologija je toliko napredovala da se to može obezbjediti raznim pomagalima. Prije svega elektronskim. To kod nas trenutno nije moguće i bilo bi potrebno promijeniti izborni zakon da bi se omogućilo da se u proces izbora na neki način ugradi mogućnost glasanja uz neka tehnička pomagala'', kazao je Zuko. 

Dodaje da su razgovarali s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem i predložili da se pokrene inicijativa da se Izborni zakon u tom smislu promijeni. 

Naglasio je da Konvencija o pravima osoba s invaliditetom navodi da osobe s invaliditetom - slijepi ljudi budu uključeni u sve društvene tokove i uključeni u javni život, što uključuje aktivno i pasivno pravo glasa na izborima i pravo glasanja. 

''Naravno, sada slijepe osobe to pravo ne mogu ostvariti zato što ne mogu sami zaokružiti listić, moraju imati pomoć'', kazao je Zuko.

'Lions Clubs International' BiH, u povodu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slijepih i dana vida, danas će uručiti 12 bijelih štapova za potrebe slijepih u BiH. Predaja bijelih štapova će biti upriličena u 18 sati u prostorijama Udruženja slijepih KS-a.

'Lions Clubs International' BiH tradicionalno dodjeljuju slijepima pomagala povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana slijepih i dana vida. Pošto je ovaj put 15. oktobar bio praznik - Bajram, svečano uručivanje je pomjereno i bit će održano danas, pojasnio je Zuko. 

Udruženje slijepih KS-a koje ove godine obilježava 65 godina postojanja i rada broji oko 400 članova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak