Skupština KS o lošoj situaciji u zdravstvu

Radiosarajevo.ba
Skupština KS o lošoj situaciji u zdravstvu

Općenito nezadovoljavajuća situacija u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ponukala je zastupnike Skupštine KS da u nastavku današnje sjednice zatraže posebnu tematsku sjednicu o ovom problemu.

Nakon višesatne rasprave zastupnici su usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dok Izvještaj o radu i poslovanju JU Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš nije usvojen.

Veliki gubici bolnica u KS

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna ustanova Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš, kako je rekao kantonalni ministar zdravstva Eldar Lokmić, u prošloj godini su poslovali negativno, odnosno KCUS je napravio gubitke od 15,7 miliona KM, a Opća bolnica 900.000 KM.

Zbog toga Vlada KS je predložila zaključak u kojem zahtijeva od menadžmenta KCUS-a da u narednom periodu sačini plan sanacije odnosno izlaska iz finansijske krize KCUS-a. Međutim, taj zaključak Vlade KS zastupnici nisu podržali, kao ni isti zaključak koji se odnosi na Opću bolnicu.

Tokom rasprave o izvještajima o radu i finansijskom poslovanju 14 zdravstvenih institucija direktor KCUS-a Damir Aganović rekao je da prema unutrašnjoj organizaciji KCUS može imati zaposleno 4.000 ljudi tvrdeći da viška uspolenika trenutno nema.

„Regres smo dobili od milion i po KM te smo na kolegiju odlučili da se podijeli na sve uposlenike“, rekao je Aganović.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Faris Gravrankapetanović osvrćući se na raspravu rekao je da je situacija veoma teška što se tiče priliva sredstava u Zavod zdravstvenog osiguranja.

„Zabilježen je i pad od milion i 189 hiljada KM, te će do kraja godine gubitak biti 9,6 milona KM“, kaže Gavrankapetanović.

Skupština KS nije usvojila Izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU KS Zavod za zaštitu zdravlja studenata, a usvojeni su Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju JU Psihijatrijska bolnica KS, JU Zavod za javno zdravstvo KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, JU Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije, Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, JU Zavod za sportsku medicinu KS i JU Zavod za medicinu rada KS.

Zastupnici su usvojili Odluku o osnivanju Javne ustanove Osnovna škola Stari Ilijaš u Ilijašu i dali saglasnost na Odluku o promjeni naziva Javne ustanove Centar za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od autizma i cerebralne paralize Vladimir Nazor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak