Skupština KS: Nije usvojen izvještaj o radu pet kulturnih institucija

Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Nije usvojen izvještaj o radu pet kulturnih institucija

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrali su danas izvještaje o radu i finansijskojm poslovanju za 2012. godinu 14 javnih ustanova iz oblasti kulture, a izvještaji za pet institucija nisu podržani.

Zastupnici nisu dali podršku izvještajima o radu Sarajevo art, Bosanski kulturni centar, Collegium artisticum, Historijski arhiv i Narodno pozorište.

Prihvaćeni su izvještaji o radu javnih ustanova: Muzej Alija Izetbegović, Biblioteka Sarajeva, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Muzej Sarajeva, MESS - Međunarodni teatarski i filmski festival, Sarajevski ratni teatar - SARTR, Kamerni teatar '55, Pozorište mladih i Sarajevska filharmonija.

Tokom rasprave o ovim izvještajima zastupnici su problematizirali uvjete u kojima institucije rade, ali i činjenicu da se izvještaji za prošlu godinu razmatraju krajem 2013. godine.

Ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić je u uvodnom izlaganju kazao da su ove institucije usprkos uvjetima u kojima rade, uspjele realizirati predviđene programe.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Izvještaj iz oblasti sporta za 2012. godinu.

Ministar Šarić je kazao da  je sport u 2012. godini postigao značajne uspjehe, ali da u sportu, kao i svakoj drugoj djelatnosti postoji prostor za dalje napredovanje kako u organizacionom, tako i u rezultatskom smislu.

Iznio je podatak da su na nivou Kantona Sarajevo registrirane 504 organizacije u sportu i to u 55 različitih  sportova, u udruženjima sporta i rekreacije za invalide i u institucionalnim organizacijama sporta, ali je činjenica da  je određeni broj organizacija registriran, a ne organiziraju sportske aktivnosti.

Fudbal, košarka, karate, plivanje i planinarstvo imaju najveći broj registriranih organizacija u sportu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Kantona Sarajevo u KS-u je u 2012. godini živjelo 69.650 stanovnika uzrasta do 14 godina, a s obzirom na to da se u gotovo svim sportovima pioniri klasificiraju do 14 godine i upoređujući podatak da je u pionirskom uzrastu 11.950 sportista dobija se podatak da je svako šesto dijete toga uzrasta uključeno u sportske aktivnosti.

Ministar je kazao da je iz budžeta Kantona Sarajevo za programska sredstva u oblasti sporta za 2012. godinu izdvojeno 4.310.000 KM.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija ocijenio je da izdvojena sredstva ne odražavaju rezultate postignute u sportu jer su rezultati mnogo bolji, naglašavajući da njegova kritika nije upućena Kantonalnom ministarstvu kulture iz sporta koje se trudi održati nivo izdvajanja iz budžeta za sportske aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak