Skup o problemima s kojima se suočava Hutovo blato

Radiosarajevo.ba
Skup o problemima s kojima se suočava Hutovo blato


U povodu 2. februara, Svjetskog dana zaštite vlažnih staništa, danas je u Motelu "Park" na Karaotoku organizovan skup na kojem je govororeno o problemima s kojima se suočava Hutovo blato, jedno od najvećih močvarnih staništa u BiH i ovom dijelu Evrope, javlja Fena.

Hutovo Blato najmanje posjećeno prošle godine
Podvodno kićenje jelke kao podrška Hutovom blatu
Peticija za zaštitu Hutovog blata

Skup su organizovali Svjetski fond za zaštitu prirode, Ekološka udruga "Anguilla" i JP Park prirode Hutovo blato.

Direktor ovog parka prirode Nikola Zovko kazao je u izjavi za Fenu kako su u zadnje vrijeme sve izražajniji negativni utjecaji čovjeka na ekosistem Hutova blata te da je to značajno degradiralo ovaj park prirode. Smanjuje se broj riba, ptice traže druga utočišta, močvarna staništa zarastaju, a jezera presušuju, kazao je Zovko.

"Hutovo blato pritišću dva velika problema već dugi niz godina: nedostatak voda za mini životinjskih svijet i održivi turizam te finansiranje parka prirode, koje nije riješeno na zadovoljavajući način da bi javno poduzeće moglo normalno upravljati ovim zaštićenim područjem, zaštititi ga, očuvati i unapređivati", naglasio je Zovko.

On je dodao kako će se na skupu napraviti pregled trenutnog stanja u Hutovu blatu te da će biti riječi o peticiji "Zaustavimo uništavanje Hutovog blata", koja se potpisivala proteklih mjeseci i o konceptu mehanizama za održivo finansiranje ovog parka, a bit će održane i dvije prezentacije vezane za probleme voda Hutova blata.

Inače, današnjem skupu prisustvuje četrdesetak učesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak