Škola 'Ilidža' simbol sindikalne borbe za sigurnost radnog mjesta

Radiosarajevo.ba
Škola 'Ilidža' simbol sindikalne borbe za sigurnost radnog mjesta

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH je povodom štrajka upozorenja u osnovnim školama na području FBiH pod motom "Vratite dostojanstvo prosvjetnim radnicima JU OMŠ Ilidža", danas organizirao konferenciju za medije na kojoj je iznio probleme uposlenika ove škole.

Medijima su se obratili predsjednik SSOO FBiH Selvedin Šatorović, Larisa Begić, predstavnik uposlenika u školskom odboru, Enes Pivić roditelj, Sanel Sabitović, nastavnik škole i sindikalni povjerenik, te Saudin Sivro, predsjednik KO SSOO KS.

Šatorović je kazao da je Sindikat odlučio da da podršku i da se solidariše s kolegama te škole "koji već dugi  period trpe poprilično veliku torturu od direktora Mehmeda Bajraktarevića i mi smo se kao posljednji korak odlučili na ovakvu reakciju želeći skrenuti pažnju javnosti, Ministarstva obrazovanja i mladih KS-a, Vlade KS-a, da je napokon došlo vrijeme i da se ovaj problem mora riješiti".

Rečeno je da su radnici JU OMŠ Ilidža definitivno postali simbol sindikalne borbe za sigurnost radnog mjesta jer je njih 15 početkom ove školske godine bilo izloženo mobingu i zastrašivanjem od smijenjenog direktora škole Mehmeda Bajraktarevića, koji je objavio njihov predotkaz ugovora o radu što kao pravna forma ne postoji u zakonu.

Kažu da na sjednicama nastavničkih vijeća smijenjeni direktor škole konstantno vrijeđa i zastrašuje nastavnike, da nastavnici nisu ocijenjeni posljednje tri godine, te im je uskraćeno pravo na ocjenjivanje i službeno napredovanje, kao i da se u školi konstantno krše zakon i podzakonski akati.

Školski odbor je 21.6. 2013. godine razriješio direktora Bajraktarevića s te funkcije, ali, kako kaže Larisa Begić, "od tada direktor opstruira rad odbora, naše se odluke ne poštuju, zakonski ne provode", a direktor ne da ni pečat.

Šatorović apeluje da se problem ove škole riješi na zakonit način. Naglasio je da, ukoliko Sindikat uđe u tu školu i "izbaci" Bajraktarevića, te ukoliko se desi da policija interveniše "mi ćemo poduzeti puno radikalnije mjere, a ja ću biti na čelu toga a neka me Bajraktarević spriječi u tome".

Na kraju je zaključeno da zbog svih problema te zbog 15 uposlenika škole koji su nezakonito dobili 'predotkaz' ugovora o radu, zbog ostatka kolektiva u JU OMS Ilidža koji sa zebnjom i strahom svakoga dana rade, zbog učenika kojima su uskraćena prava na kvalitetno obrazovanje, u svim sindikalnim podružnicama SSOO FBiH danas pokazati sindikalno jedinstvo i solidarnost jer problem jednog prosvjetnog radnika je problem svih prosvjetnih radnika.

Sindikat nema podataka koliko će škola podržati štrajk, ali tvrde da ih ima dosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak