Sjekirom zaklao psa, tvrdeći da mu je pojeo kokoši

Radiosarajevo.ba
Sjekirom zaklao psa, tvrdeći da mu je pojeo kokoši


Piše: Jelena Paunović*

U utorak, 7. avgusta, oko 20 h u naselju Blažuj izvjesni Žarko Kovačević je sjekirom brutalno ubio psa lutalicu. Iako Kovačević tvrdi da je psa zaklao jer mu je pojeo kokoške - svjedoci tvrde drukčije.

Prema njihovim riječima pas, kojeg su djeca zvala Žgaro i koji je već više od pola godine živio u njihovom naselju, samo je ušao u Kovačevićevo neograđeno dvorište. Par minuta kasnije ga je Kovačević uhvatio za zadnje noge u namjeri, kako se na prvi mah komšijama učinilo, da ga samo izbaci u dvorište. Već u narednom trenutku su čuli bolno zapomaganje psa kojeg je Kovačević svom snagom bacao o beton. Nakon par trenutaka, zamahnuo je sjekirom koju je držao u drugoj ruci i krvnički počeo da kolje psa. Par udaraca je bilo dovoljno da pas podlegne teškim povredama.

"Žgaru su znali svi iz komšiluka. Djeca i komšije su ga hranili. Nikada nikoga nije napao. U momentu kada je Žarko klao psa bila sam prisutna. U tom momentu je na ulici bilo i dijete od četiri godine koje će tu traumu imati dok je živo. Sve se desilo prebrzo da bi iko reagovao, a najgore je bilo što takav razvoj situacije, zapravo, niko nije ni očekivao. Ja sam u šoku. Iskreno mi je žao svakog napuštenog psa jer su prepušteni na milost i nemilost nasilnika. Moja najveća želja je da Kovačević plati za ovaj zločin", rekla je Milenka Grcić, jedna od komšinica koje su svjedočile ovom zvjerskom činu.

Prema nepotvrđenim navodima, Žarko Kovačević je zaklao psa Žgaru jer mu je ovaj pojeo kokoške. Susjedi, pak, tvrde da je to bilo nemoguće, jer je premalo vremena prošlo od momenta Žgarinog ulaska u dvorište do tog stravičnog čina.

Komšije koje su svjedočile ovom događaju su odmah zvali PU Ilidža. Na mjesto zločina je nedugo zatim izašla i krim-policija. Istraga je u toku.

Po važećem Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, Žarko Kovačević bi trebao biti kažnjen novčanom kaznom.

*Autorica je aktivistica za zaštitu prava životinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak