Sjećanje na zločin u ulici Velešići broj 80

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na zločin u ulici Velešići broj 80

Na današnji dan prije 20 godina u ulici Velešići br. 80. od agresorske granate ubijeno je šest naših sugrađana, od toga dvoje djece.

Tog dana, ubijeni su šestomjesečna beba Amar Bibić i njegova majka Biba Bibić, troipogodišnji Damir Mekić i njegova majka Munira Mekić, te Dišija Bibić i Fehma Bibić.

Tim povodom, danas su se predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i porodice i prijatelji ubijenih okupili na tom mjestu i odali počast nevinim žrtvama.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica je u kazao da je upravo bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, čije je suđenje danas počelo u Hagu, odgovoran za ovaj zločin.

"Ratko Mladić je, između ostalog, odgovoran i za ovaj zločin, jer je deset-petnaest minuta prije nego se dogodio zločin izdao svoju poznatu naredbu da se 'tuku Velušići (Velešići), jer tamo ima malo srpskog življa'. Deset-petnaest minuta poslije te izdate naredbe pala je granata koja je ubila ovo šestero nevih osoba", kazao je Grabovica za Fenu i zaključio: 

"Mi očekujemo jedan ubrzani sudski proces da bi zločinac dočekao zasluženu kaznu i da bi se svi oni koji smatraju Mladića za srpskog junaka razuvjerili da on nije junak, već jedna kukavica i zločinac koji je odgovoran za desetine hiljada ubijenih nevinih osoba."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak