Sjećanje na Tuzlansku kapiju u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Tuzlansku kapiju u Beogradu

Inicijativa mladih za ljudska prava će danas u Beogradu i Tuzli organizirati obilježavanje sedamnaest godina od masakra na Tuzlanskoj kapiji koji je odnio 71 mladi život.

Aktivistkinje i aktivisti iz Srbije i BiH će organizovati simboličnu akciju upisivanja u knjigu sjećanja na žrtve, koja je danas postavljena na beogradskom Trgu republike, a naknadno će biti poslana u Tuzlu.

Njihove kolege u Tuzli položit će 71 ružu na mjestu Slana Banja, a u 20 sati i 55 minuta položit će cvijeće sa ostalim građanima i građankama Tuzle na Kapiji.

Prije 17 godina, granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske ubila je 71 osobu na tuzlanskom gradskom šetalištu. Najmlađa žrtva imala je tri godine, a tek nekoliko njih bilo je starije od 30 godina. Masakr na Tuzlanskoj kapiji bio je jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u BiH. Za zločin je pred prvostepenim sudom osuđen oficir VRS Novak Đukić.

Tuzlanska Kapija, mjesto prekinute mladosti

I ove godine aktivistice i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava podjsećaju na ubijenu mladost, te i dalje žele skretati pažnju na činjenicu da mnogi odgovorni za ratne zločine još uvijek nisu privedeni pred lice pravde.

''Aktivisti i aktivistice danas imaju godina koliko su imali ubijeni njihovi vršnjaci na tuzlanskoj Kapiji. Za Inicijativu je važno da ovakve zločine obilježavaju i o njima uče i razvijaju razumijevanje upravo mladi, kao budući donosioci odluka, kako bi spriječili da se ikada ovakvo zlo ponovi'', istakla je Luna Kalaš, ispred Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Aktivistice i aktivisti Inicijative iz Srbije žele i ovaj put dati svoj doprinos u borbi protiv relativizacije zločina u Srbiji i negiranja sudski utvrđenih činjenica.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak