Sjećanje na sarajevske ratnike

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na sarajevske ratnike


Ovih se dana, u organizaciji Udruženja veterana Odreda policije Bosna, nizom prigodnih sadržaja, obilježava 21. godišnjica formiranja ratne Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Radi se o jedinici čiji je ratni put obilježen brojnim herojskim podvizima i uspjesima u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada u periodu 1992.- 1995.

Milomir Kovačević Strašni: Oni su branili grad

Kako je Feni kazao generalni sekretar Udruženja veterana Odreda policije Bosna Željko Panić, Specijalna jedinica MUP-a RBiH je na samom početku rata stala u odbranu BiH kao prva organizirana, naoružana i opremljena jedinica, koja je djelovala samostalno i bila pod direktnom komandom Predsjedništva RBiH.

Odred policije Bosna nositelj je brojnih kolektivnih i pojedinačnih odlikovanja i priznanja. Među njima su: jedan Orden zlatnog grba s mačevima, pet Policijskih medalja za hrabrost i četiri Zlatna ljiljana, kao i 86 Zlatnih policijskih znački i 60 Srebrenih policijskih znački. Više od pola odlikovanja dodijeljeno je posthumno. Odredu policije Bosna 2002. godine dodijeljena je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Podsjetio je da se u redovima ove proslavljene formacije borilo oko 1.400 specijalaca, koji su bili angažirani na gotovo svim ratištima u BiH, posebno istaknuvši značaj brojnih akcija u odbrani Sarajeva.

Panić navodi da je za odbranu Sarajeva od posebnog značaja bila akcija "Pretis" s početka rata u kojoj je "izuzeto" oko 1.000 komada protuoklopnih sredstava, kojima je osujećen prvi udar i pokušaj neprijatelja da ovlada glavnim gradom BiH.

"Ono zbog čega smo posebno ponosni jeste činjenica da je Specijalna jedinica MUP-a RBiH bila izrazito multietničkog sastava", kazao je on, navodeći da su je vodili proslavljeni ratni komandanti - Dragan Vikić i Kemal Ademović.



U odbrani Bosne i Hercegovine poginuo je 81 specijalac, pripadnik Bosne, a njih 270 je ranjeno, neki i više puta.

Odata počast poginulim saborcima

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice formiranja i Dana Jedinice preživjeli specijalci, članovi porodica šehida i poginulih pripadnika obišli su mezarja i groblja i odali počast poginulim saborcima, piše Fena.

Kako je planirano, predstavnici i prijatelji Udruženja veterana Odreda policije Bosna  6. aprila pohodit će i mezarja i groblja u Zenici, Mostaru i Livnu, te odati počast pripadnicima ove jedinice, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani naše zemlje, ne prezajući ni pred najtežim iskušenjima.

Obilježavanje spomenute godišnjice počelo je u četvrtak posjetom Osnovnoj školi Mirsad Prnjavorac, koja nosi ime poginulog specijalca, a gdje je upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti, te održan historijski sat, uz evociranje sjećanja na slavni ratni put Jedinice.

Istog dana, položeno je cvijeće i odata počast bh. specijalcima na Spomen-parku na planini Igman.

Za danas, poslijepodne i uvečer planiran je prijem za šehidske i porodice poginulih saboraca, te okupljanje  preživjelih specijalaca u sklopu "Večeri specijalaca" u sarajevskom Domu policije.

Udruženje koje baštini tradicije Bosne dosad je izdalo dvije monografije na bosanskom i engleskom jeziku koje svjedoče o ratnom putu Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak