Sjećanje na Ivana Franju Jukića

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Ivana Franju Jukića


Predstavnici Zajednice Hrvata Banje Luke položili su danas vijenac ispred biste sugrađanina fra Ivana Franje Jukića, koji je preminuo prije 155 godina u Beču, u 39. godini života.

"Djela Ivana Franje Jukića obilježila su 19. stoljeće, a njegov doprinos Banjoj Luci i suživotu u njoj je značajan, jer pokazuje da se i u to vrijeme moglo živjeti zajedno u Banjoj Luci", istakao je Ivica Dujić, predsjednik Zajednice Hrvata.

Ovo udruženje i kroz današnji događaj želi da istakne politiku suživota i zajedništva u Banjoj Luci, a ne sukobljavanja: "Želimo da to bude pravilo koje ćemo pokušati ostvariti i u sljedećim godinama"

Jukić, izuzetni prosvjetitelj, iako katolički svećenik, za svoga života ostavio je neizbrisiv trag kao putopisac, autor-urednik i izdavač djela narodne predaje i tradicije, arheolog i muzeolog, historičar i geograf, enciklopedista, a i kao prenosilac-sljedbenik provjerenih tekovina narodne medicine.

Nakon njega pristigli prosvjetitelj - arhimandrit Vaso Pelagić zaokružuje, u svom Narodnom ljekaru Jukićeva saznanja i iskustva. Respektabilni naučni autoriteti tvrde kako je Jukić u svom "Pismu krstjana i hristjana Bosanskijeh" koje uputi Sultanu anticipirao prvi bosanski Ustav.

Izradu biste ovog franjevca inicirao je 'kulturnjak' Fuad Balić, a realizator je akademski vajar Ahmed Bešić.

O Jukiću je govorio i banjalučki novinar i publicist Slavko Podgorelec. Današnje polaganje vijenca ispred Jukićeve biste podržalo je i banjalučko udruženje "Grad", objavila je agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak