Sjećanje na heroje: Na današnji dan poginuo je Zlatni ljiljan Safet Isović - Tigar sa Žuči

6
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na heroje: Na današnji dan poginuo je Zlatni ljiljan Safet Isović - Tigar sa Žuči

Prije 30 godina na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.

Na mjestu njegove pogibije svake godine se obilježava godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci na ovom mjestu odaju počast i evociraju uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Predsjednik UO Udruženja 2. Viteške brigade Novi Grad Sead Čardaklija ranije je podsjetio da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići Kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji.

Nažalost, u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena.

Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak