Sjajne vijesti za turizam u našoj zemlji: Bravo Bosno, bravo Hercegovino

Radiosarajevo.ba
Sjajne vijesti za turizam u našoj zemlji: Bravo Bosno, bravo Hercegovino

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) objavila je svjetski 'turistički barometar' početkom sedmice te donijela sjajne vijesti za turističku industriju Bosne i Hercegovine.

Naime, naša zemlja našla se na listi „pobjednika“ u kategoriji onih država gdje broj turista raste najviše iz godine u godinu.

BiH je na sjajnom, šestom mjestu sa stopom rasta od 28,2 posto i, pored Islanda, jedina je evropska zemlja na ovoj listi.

Prihodi od turizma daju veliki doprinos bh. privredi. U BiH postoje i ljetne i zimske destinacije s kontinuitetom u turizmu tokom cijele godine. Osim Sarajeva, najvažnije turističke destinacije su: Mostar, Međugorje, Bihać, Neum, Jahorina, Fojnica, Teslić...

Prvo mjesto na listi gdje je naša zemlja, zauzeo je Paragvaj, a slijede Tadžikistan, Niue, Japan, Island, BiH, Panama, Tajland, Čile i Sejšeli.

Prema barometru, kako javlja Telegraph, najposjećenija država u protekloj godini bila je Francuska. Potom ide SAD, Španija, Kina, Italija, Turska, Njemačka, Velika Britanija, Meksiko i Rusija.

Objavljena je i lista „gubitnika“, zemalja gdje najviše opada broj turista. Prvo mjesto neslavne liste pripalo je Tuvaluu, zatim ide San Marino, pa Tunis, Palestina, Mikronezija, Vanuatu, Luksemburg, Butan, Kenija i Azerbejdžan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak