Sine Qua Non traži izvinjenje

Radiosarajevo.ba
Sine Qua Non traži izvinjenje

Nakon intenziviranih diskusija u Parlamentu BiH o autorskim naknadama i pravu na ubiranje istih, oglasila se autorska agencija 'Sine Qua Non'. 

Na konferenciji za novinare koju su održali 26. aprila, objavili su kako smatraju da su oštećeni netačnim navodima u Izvještaju Instituta za intelektualno vlasnistvo BiH za period 2005 - 2010. Sine Qua Non je javnosti predočio greške koje su objavljene u izvjestaju, te zbog toga zatražio javno izvinjenje od Instituta "zbog nanošenja nesagledive štete Sine Qua Non-u".

Prethodni članci:
Parlament BiH o autorskim pravima
Sine Qua Non reagira na saopćenje AMUS-a

U detaljnom saopćenju koje je Sine Qua Non uputio medijima, navodi se kako je ova agencija uspjela da ustanovi sistem individualnog i kolektivnog ostvarivanja autorskih prava po najvišim međunarodnim standardima za šta je dobila i Certifikat ISO 9001:2008. Jedina agencija u regiji koja ima ovaj certifikat za individualno i kolektivno ostvarivanje autorskih prava u zemlji i inostrastvu je „Sine Qua Non“ d.o.o., dok isti certifikat za industrijsko vlasništvo - patente, male patente i žigove ima Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Takođe je naglašeno da je Sine Qua Non primljena u članstvo još jedne
međunarodne organizacije – BIEM koja se bavi ostvarivanjem prava na reprodukciju.  Članovi BIEM su 53 društva iz 57 zemalja. BIEM je osnovan 1929.godine i usko sarađuje sa CISAC-om, svjetskom krovnom organizacijom za zažtitu autorskih prava, čiji je član Sine Qua Non.

Sine Qua Non je još jednom naglasila kako postupa u skladu sa svim
zakonima Bosne i Hercegovine
, te da je ovog mjeseca upisana i u Registar Agencije za zaštitu ličnih podataka. "Time je Sine Qua Non pokazala da za razliku od mnogih drugih u ovoj zemlji poštuje sistem zemlje u kojoj radi i djeluje", istaknuto je u saopćenju. 

Agencija zatim saopćava kako u BiH "Ni jedan korisnik muzičkih djela, a posebno emiteri u sadašnjim uslovima ne plaćaju autorsku nakanadu. To je naročito izraženo stupanjem na snagu novih zakona u oblasti autorskog i srodnih prava, gdje je sistem postavljen tako da se ne mogu provoditi zakonske odredbe. Autorske naknade ne plaća ni TV OBN, ni NTV Hayat, ni TV Pink, ni radio Kalman, ni Studio 88 koji se hvali time... Neki vlasnici radija kao npr. g. Reuf Herić, vlasnik radija Q, koji nikada ni feninga nije uplatio za emitiranje muzike preko radija čiji je „vlasnik“ sjedi u prvim redovima AMUS-a i zajedno sa AMUS-om napada Agenciju „Sine Qua Non“. Čudno da i jedni i drugi hvale Institut za intelektualno vlasništvo BiH i to na sva usta. Tu jednostavno nešto nije u redu. Ovo haotično stanje, neosnovani napadi na Agenciju „Sine Qua Non“ od strane Dine Merlina, NTV Hayat-a i estradnih menadžera upravo pogoduju svim korisnicima za nesmetano kršenje zakona", kaže se u saopćenju autorske agencije, koje u cijelosti možete pročitati ovdje


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak