Sine Qua Non reagira na saopćenje AMUS-a

Radiosarajevo.ba
Sine Qua Non reagira na saopćenje AMUS-a

Nakon što je u medijima objavljeno saopćenje Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca u Bosni i Hercegovini (link na saopćenje) u kojem se traži preispitivanje poslovanja agencije Sine Qua Non, ova agencija reagirala je saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Na pažnju javnosti i svih nadležnih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, a naročito:
- Svih zastupnika oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
- Autora iz svih oblasti stvaralaštva i nosilaca prava srodnih autorskom pravu
 
Danas, 19.04.2012. pod tačkom 11. zakazane sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podmeće se izvještaj za period 2005 - 2010, koji ne odgovara zaključcima sa 80. sjednice Zastupničkog doma PS BiH od 30.06.2010., zaključcima sa 48. sjednice Doma naroda PS BiH od 13.07.2010. i zaključku sa 130. sjednice Vijeća Ministara BiH od 19.08.2010. kojima je Institut za intelektualno vlasništvo BiH bio zadužen da nakon godinu dana od usvajanja zakona iz oblasti autorskog i srodnih prava iz 2010. g. podnese izvještaj o efektima primjene istih.

Alarmantni sadržaj podmetnutog izvještaja ukazuje na urgentnu potrebu za aktiviranje svih nadležnih agencija i tijela za provedbu zakona.

Neophodno je angažirati relevantne institucije u BiH da utvrde istinito i potpuno finansijsko poslovanje i zakonitost rada svih postojećih kolektivnih organizacija, kao i aspiranata za dobivanje nove dozvole (licence) Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, a naročito svih onih koji se eksponiraju u javnosti.

Upozoravamo nadležna tijela i agencije za provedbu zakona da se skriveni ciljevi i stvarne namjere pokušavaju prikriti atmosferom oko izvještaja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, kako bi se skrenula pažnja sa nezakonitih radnji kojima nastaju nepopravljive štete po autore iz svih oblasti autorskog rada i stvaralaštva, kao i društvo u cjelini. (kraj saopćenja)


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak