Simulacija eksterne mature: U matematici smo najlošiji

Radiosarajevo.ba
Simulacija eksterne mature: U matematici smo najlošiji

 

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo od ponedjeljka 8. aprila, do srijede 10. aprila održala je simulaciju eksterne mature u dvije sarajevske osnovne škole, kao i probno testiranje iz predmeta koji će se polagati na eksternoj maturi u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Testiranja su izvršena u O.Š. Porodice ef. Ramić i O.Š. Behaudin Selimanović.

Prvi dan, učenici su radili testiranje iz predmeta B/H/S jezika i iz predmeta Fizika. Drugog dana testovi su bili iz Matematike, te Historije i Geografije, dok su trećeg dana učenici rješavali testove iz prvog stranog jezika, te iz Biologije i Hemije.

Zvanični rezultati u ponedjeljak

"Rezultati su istih dana kad su rađeni testovi bili dostupni učenicima i njihovim roditeljima. To je bila i naša namjera da učenici shvate koliko su kvalitetno ponovili gradivo, koliko su naučili i gdje bi, ako je potrebno, trebali dublje poraditi", rekla je Lamija Husić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

"Ministarstvo će u ponedjeljak u javnosti prezentirati potpune rezultate, dakle detaljnu analizu koja će obuhvatiti srednje ocjene po školama, prosječne bodove koje su djeca osvojila na nivou svake škole i cijelog Kantona. Preko 95 posto učenika bilo je prisutno na polaganju simulacije eksterne mature što je izuzetno važna činjenica budući da je bio otežan javni gradski prevoz", rekla nam je Husić.

Ona je dodala da je testiranje pokazalo visoke ocjene iz maternjeg i stranog jezika.

"Dosta dobra prolaznost bila je iz B/H/S jezika gdje su zapažene visoke ocjene, preko osam. Iz predmeta Engleskog jezika isto tako, dok su nešto niže ocjene bile iz predmeta Matematika. Međutim, to su preliminarni podaci. Isto tako imamo podatke da je najveći broj učenika za izborni predmet iz predmeta Fizika - Hemija - Biologija odabrao Biologiju, dok je  iz one grupacije Historija - Geografija bio malo veći procenat učenika koji su izabrali Historiju", rekla nam je Husić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak