Simbol zajedništva i raznolikosti: Kako napraviti ašure

Radiosarajevo.ba

U povodu dana ašure ili Nuhovog/Noinog/Nojevog obroka, danas je u Sarajevu organizovana podjela tradicionalnog jela ašure. Pod sloganom 'Svi smo mi na istom brodu' članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i Izdavačke kuće Hikmet su ovo jelo dijelili prolaznicima ispred sarajevske Katedrale.

Danas će biti podijeljeno 3.000 porcija ašure, dok će u narednim danima biti organizovana podjela i u ostalim bh. gradovima tako da će u konačnici biti podijeljeno 9.000 porcija ašure.

Cilj ove zajedničke aktivnosti je slanje poruke mira, humanosti, dijaloga, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti, ljubavi i bratstva među pripadnicima različitih konfesija, uz naglasak na značaj multikulturalnosti za bosanskohercegovačko društvo.

Simbolika ašure se vezuje za poslanika Nuha a.s. ili Nou a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova a.s/Noina/Nojeva barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. 

Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusbno nesebično podijelili. 

Kako napraviti ašure

Inače, ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnici), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće - cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda... Od začina, možete koristiti: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer...

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće. Ovo jelo se kuha satima, a na kraju se dodaju začini.

Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci sa jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak