SFF: Sigurnosni aspekti i saradnja sa općinama

Radiosarajevo.ba
SFF: Sigurnosni aspekti i saradnja sa općinama

Događaje na Srajevo Film Festivalu 'čuvat će' policajci u uniformama i civilnoj odjeći, te 65 zaštitara ovlaštene firme Securitas, rečeno je na konferenciji za medije danas, tri dana pred početak velikog događaja.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potrudit će se da tokom trajanja Sarajevo film festivala stvori siguran i ugodan ambijent za sve građane i turiste, istakao je danas u Sarajevu portparol MUPKS-a Irfan Nefić.

Pripadnicci MUP-a KS će uoči početka Festivala izvršiti kontradiverzioni pregled pregled svih 11 lokacija na kojima će biti organizirane filmske projekcije, te potom održavanje daljnje sigurnosti predati uposlenicima zaštitarske službe Securitas.

"Već smo održali niz radnih sastanaka za ovom zaštitarskom službom i predstavnicima Festivala da bi se osigurala sigurnost svih posjetilaca. Tokom trajanja Festivala u gradu će biti poduzete šire mjere sigurnosti i pojačane policijske kontrole, a na ulicama će biti i određeni broj policajaca u civilu", kazao je.

Najavio je također da će u ulici Branilaca Sarajeva, te drugim ulicama u određenim terminima na snazi biti privremena potpuna obustava saobraćaja, o čemu će MUPKS javnost blagovremeno obavijestiti.

Općine kao domaćini festivala

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zadovoljan je što će i ove godine na području te općine biti organizirane filmske projekcije u Otvorenom kinu Dobrinja i multimedijalnoj dvorani Općine, posebno jer je riječ o najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini.

"Poručio bih svima koji ne uspiju pronaći kartu za omiljeni film da, prije nego što odustanu, provjere da li će isti biti prikazan u Otvorenom finu Novi Grad", rekao je Efendić. dosadašnja praksa pokazala je da turisti i gosti grada često odlaze na Dobrinju uz potrazi za filmovima, čime se ispunjava još funkcija festivala - praznični duh koji vlada cijelim gradom. 

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra naglašava da će Festival i ove godine biti realiziran na području cijelog grada te da su partnerski odnosi sa svim općinama na visokom nivou.

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad Amina Deljković ističe da su pripreme za Festival na području ove općine u punom jeku, sve se čisti i sređuje da bi ambijent za građane i goste bio što ugodniji. 

"Pokušavamo i naše privrednike i zanatlije angažovati radi što bolje festivalske atmosfere. Pojedini ugostiteljski objekti su zatražili produženje rada, što im je dozvoljeno", kazala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak