Šetnja za podizanje svijesti o prevenciji raka dojke

Radiosarajevo.ba
Šetnja za podizanje svijesti o prevenciji raka dojke

U cilju širenja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojkefondacija 'Sanela Redžepagić' organizira simboličnu akciju - šetnju mladih aktivistica koja će se održati u četvrtak, 09. augusta 2012. godine, a kreće sa platoa BBI Centra u 12 sati.

Ovom prilikom će biti dijeljene brošure koje imaju za cilj da ženama pomognu da se upoznaju sa samopregledom i da se educiraju kako da se i same brinu za svoje zdravlje.

Čekanje na mamografski pregled 6 mjeseci

Fondacija 'Sanela Redžepagić' zalaže se za kontinuirano podizanje svijesti o opasnostima od raka dojke, koje je najčešće od svih malignih oboljenja kod žena (27%), pri čemu u BiH godišnje od ove bolesti umre više 2.500 hiljada žena, a oboli preko deset hiljada.

Pored toga, iz Fondacije ističu da je potrebno poduzeti akcije kako bi se skratilo vrijeme čekanja na mamografski pregled (trenutno u BiH na taj pregled žene čekaju najmanje 6 mjeseci, što za neke bude kasno i nažalost kobno.)

Akcije za nabavku neophodne opreme

Istraživanje koje je provela Fondacija 'Sanela Redžepagić' u većim kliničnim centrima u oba entiteta u BiH pokazalo je da je neophodno nabaviti oko 15 mamografa i 10 drugih aparata za rano otkrivanje karcinoma dojke.

''Fondacija 'Sanela Redžepagić' je pokrenula akciju na nabavke jednog mamografa koji bi trebao biti dopremljen u BiH do kraja ove godine, na čemu se trenutno intenzivno radi'', kazao je predsjednik Fondacije Safet Redžepagić.

Kako ovo nije dovoljno, Fondacija ima u planu da početkom naredne godine pokrene veću  akciju za nabavku neophodne opreme koja bi bila u funkciji prevencije i blagovremenog otkrivanja ove zloćudne bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak