Šetalište simbolično dobilo ime po Srđanu Aleksiću

Radiosarajevo.ba
Šetalište simbolično dobilo ime po Srđanu Aleksiću


Omladinski pokret REVOLT  iz Tuzle danas je simbolično imenovao šetalište na Sjenjaku Šetalište Srđana Aleksića, povodom inicijative koju su pokrenuli da se jedna ulica u Tuzli nazove Srđanovim imenom, a koju su uputili i Općinskom vijeću Tuzla.

"Današnjim okupljanjem napominjemo vlast da su dvije godine i više nego dovoljno vremena da imenuju jednu ulicu. Mi smo na ovaj način simbolično imenovali ulicu", izjavio je glasnogovornik Omladinskog pokreta REVOLT Tuzla Damir Dajanović.

Prije dvije godine neformalna grupa građana uputila je inicijativu Općinskom vijeću Tuzla da se jedna ulica u gradu nazove imenom Srđana Aleksića, te da je Općinsko vijeće Tuzla podržalo ovu inicijativu, ali Srđan još uvijek nije dobio ulicu. 

Na današnjem okupljanju, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Tuzla  Azra Gazibegović je izjavila da će za dva dana, odnosno u ponedjeljak, biti postavljena tabla na početku šetališta na Sjenaku koje će nositi naziv „Šetalište Srđana Aleksića“.

"Mi smo jučer zasjedali u Klubu vijećnika SDP-a Tuzla i realizirali smo probem. Razlog zbog kojeg nije imenovana ulica već dvije godine je proceduralne prirode. Očekujemo najdalje u ponedjeljak da se postavi tabla",  izjavila je Gazibegović.

Trebinjac Srđan Aleksić je u vrijeme najtežih ratnih dejstava, 21. januara 1993. godine, rizikujući svoj život, odbranio život svog sugrađanina Alena Glavovića. Nažalost, Srđan je odluku da stane u odbranu nenaoružanog čovjeka, koga su tukla četiri naoružana vojnika, platio životom. Umro je 27. januara 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak