Šepić: Odrediti maksimalnu težinu školske torbe

Radiosarajevo.ba
Šepić: Odrediti maksimalnu težinu školske torbe


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić pokrenuo je inicijativu za određivanje maksimalne težine školske torbe, koja prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sa svim priborom i opremom ne bi trebala biti teža od 10 posto tjelesne težine djeteta. 

O ovoj inicijativi će se danas izjašnjavati parlamentarna Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, a trebala bi biti i na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, zakazane za četvrtak.

Šepić je u izjavi za Agenciju Fena pojasnio da bi se Predstavnički dom PSBiH trebao zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana izradi precizna uputstva o potrebnom materijalu za svaki školski predmet, budući da problem prekomjerne težine školske torbe nadilazi granice općina, kantona i entiteta i tiče se svakog djeteta u BiH.

Inicijativu je, kaže, pokrenuo zbog brojnih pritužbi roditelja na težinu školske torbe kod osnovaca, jer prekomjerna težina torbe utječe na pravilan razvoj i rast djeteta u ranom dobu, a istraživanja zdravstvenih asocijacija koje se bave zaštitom djece pokazala su da troje od četvoro djece do petog razreda osnovne škole nose torbe prekomjerne težine.

"Trebalo bi naći najbolje rješenja kako obavezati institucije koje se bave obrazovanjem na svim nivoima, odnosno ministarstva i škole, da se koriste jasnim uputama šta djeca moraju imati u školskim torbama ", pojasnio je Šepić.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija provela je istraživanje koje je pokazalo da ukoliko školska torba prelazi 10 posto tjelesne težine djeteta, ona utiče na normalan razvoj djece, zbog čega, ističe Šepić, postoji obaveza da se reagira na takvu pojavu.

Smatra da će ovu inicijativu podržati i članovi Komisije na današnjoj sjednici, ali i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak