Senka Šarić mora da izmjesti pse do 17h

Radiosarajevo.ba
Senka Šarić mora da izmjesti pse do 17h

Građani provalili u kuću Senke Šarić

Krivična prijava zbog ulaska u haustor Šarićeve

Uhapšena Senka Šarić

Senka Šarić: Mučiteljica ili zaštitarka

Kako prepoznati prikupljača životinja

Policija nije dozvolila pretres vikendice Senke Šarić

Problem Senke Šarić i gomile pasa smještenih u haustoru u Pruščakovoj ulici u centru Sarajeva poznat je već godinama. Međutim, posljednjih dana je dospio u fokus javnosti nakon što je aktivistica za prava životinja, Jelena Paunović (o kojoj smo pisali u više navrata), skrenula pažnju na njega. 

Paunović je već duže vremena pokušavala da stupi kontakt sa Šarić te je usput i hranila pse. Ipak, situacija je eskalirala sinoć, (22. aprila), kada je Paunović dobila prijetnje od susjede iz Pruščakove ulice koja joj je rekla: "Nećeš više hodati Sarajevom, zapamtit ćeš ti mene. Naša je krv prolivena, pa će i tvoja".



Napad na aktivistu

Paunović je, u strahu za vlastitu sigurnost, slučaj prijavila u PU Centar te obavijestila i našeg novinara i udruženje Avlijaneri. U međuvremenu su dvojica aktivista za prava životinja otišli do Pruščakove ulice kako bi fotografisali ulaz. Naišli su na Šarićevu koja ih je verbalno napala. U tom trenutku je stigao i naš novinar koji je, izlazeći iz auta, uspio da vidi Šarićevu kako udara aktivistu Senada Hafizovića kanisterom punim vode i razbija mu foto-aparat. Šarić nije željela razgovarati sa medijima.

Sve to se desilo na očigled policajca koji uopće nije reagovao, već je samo rekao da to nije u njegovoj nadležnosti i da zovu patrolu. Kada je Hafizović nazvao MUP i tražio intervenciju govoreći im kako mu je prisutni policajac rekao da se njima obrati - verbalno je napadnut od strane policajca. Smetalo mu je što ga je Hafizović uopće spomenuo u razgovoru. Pridružilo mu se i još nekoliko muškaraca srednje dobi koji su prijetili Hafizoviću i govorili mu kako će posvjedočiti kako je on napao policajca. Nakon toga su otišli. 

Tada je stigla i policijska patrola koja je uzela izjave prisutnih, a Šarićevu je odvela sa sobom u stanicu. Zaštitari životinja pokušali su da razgovaraju sa njenom kćerkom kako bi postigli bilo kakav dogovor da pomognu psima, međutim - od dogovora nije bilo ništa.

Jutros je na teren izašla veterinarska inspekcija na čelu sa inspektoricom Jokom Hlubnom te uposlenici iz azila u Prači- kako bi izbavili pse, međutim Šarić nije dala da se stupi na njen posjed bez sudskog naloga.

U haustoru oko 10-ak pasa?

Na teren je izašla prvo jedna policijska patrola, pa je došao i šef smjene MUP-a KS PU Centar Viktor Ćatić, koji je izjavio: "Preduzeli smo sve mjere u skladu sa propisima", a aktivistima je savjetovao kako bi, kao građani, trebali otići u tužilaštvo i izgurati slučaj do kraja te da se obrate veterinarskoj inspekciji, ispričala je za Radiosarajevo.ba Jelena Paunović.

Obaviještena je i sanitarna inspekcija, budući da postoji sumnja da se u haustoru nalaze i leševi pasa, ali su izjavili kako to nije u njihovoj nadležnosti. Nagađa se da se u haustoru nalazi 10-ak pasa, od kojih je posljednjeg Šarić sinoć uzela od djevojčice Tie Atagić i ne želi da ga vrati.

Policija je Šarić naložila kako psi do 17:00 sati moraju biti izmješteni.

Odvesti pse u šumu?

Okupljeni građani su učinili kako im je savjetovao Viktor Ćatić i otišli u tužilaštvo, međutim i tu su izbili problemi.

„Kao savjestan građanin, zgrožen nad situacijom tražio sam od policije da postupi po svojoj dužnosti i skladno sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja - nisu htjeli da reaguju. Zatim su mi zabranili snimanje, rekli su da se ne smije snimati na javnom mjestu. Također, kada sam pitao policajca za ime i prezime – legitimisao me i htio me uhapsiti. Tek kasnije mi je Viktor Ćatić, šef smjene u MUP-u, rekao da smijem snimati.

Nakon toga sam otišao do tužilaštva gdje su me na prijemnom odjeljenju uputili kod tužioca Ljube Badnjaka uz riječi 'evo došao onaj za paščad'. Badnjak me primio, napomenuvši kako ima samo dvije minute vremena te mi je rekao kako je izdao nalog policajcima da u usmenom razgovoru sa Senkom pokušaju da je ubijede da pse poslije podne ili u toku noći odvede u šumu i ostavi. Kada sam ga pitao zašto u šumu, a ne u azil – nije htio da odgovori već je rekao da nema više vremena. Dakle, tužilac poziva na postupanje suprotno o Zakonu i zaštiti o dobrobiti životinja“, rekao je za Radiosarajevo.ba sinoć napadnuti Senad Hafizović.

Srećom, psi sigurno neće završiti u šumi. Kontaktirali smo i udruženje Avlijaneri, koje je odmah stupilo u kontakt sa nadležnim institucijama:

„Inspekcija će opet ujutru izaći na teren u Pruščakovu, sanalogom za izuzimanje pasa.  Također, komunalna inspekcija treba da izda nalog za čišćenje prostora“, rekao je za Radiosarajevo.ba Adnan Smailbegović iz udruženja Avlijaneri.

Da li će psi biti smješteni u azil u Prači ili negdje drugo, ostaje da se vidi.

 

Pismo Jelene Paunović medijima

Pismo kojim je Paunović skrenula pažnju javnosti na slučaj u Pruščakovoj ulici prenosimo u cjelosti:

Moje ime je Jelena Paunović. Već dugi niz godina se trudim sama riješiti problem napuštenih pasa koje u svojoj zgradi, u centru Sarajeva, sakuplja izvjesna Senka Šarić. Obraćala sam se svima: Sanitarnoj, Komunalnoj, Veterinarskoj inspekciji, davala izjave za medije, kontaktirala udruženja za zaštitu životinja.

Moje molbe su uvijek završavale na tome da niko ništa ne može uraditi jer je zgrada, u kojoj se psi nalaze, privatno vlasništvo. Ta zgrada se nalazi u Pruščakovoj ulici broj 3. Iz te zgrade se već godinama širi nesnosan smrad, a noću od laveža niko ne može zaspati.

Prošlo ljeto sam slučajno vidjela gospođu Šarić. Tada mi je rekla kako ona i njen muž, pse koje sakupe, odvode na vikendicu i tamo zakolju. Ostala sam šokirana!

Zbog toga sam 10. avgusta 2011. prvi put dala pismenu izjavu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Primila me veterinarska inspektorica Močević. Rekla mi je kako je to dobro poznat slučaj te da bih ja trebala uključiti medije, sve inspekcije, psihijatriju i službu za socijalni rad, te da svi zajedno iznađemo rješenje. Da sam to htjela, mogla sam zaobići Veterinarsku inspekciju! Nakon toga sam pismenu izjavu dala i u MUP-u KS. Kasnije me niko više nije kontaktirao.

Izvjestan period u Senkinoj zgradi zaista nije bilo pasa.

Prije oko mjesec dana sam opet prošla tuda, čula lavež i uslikala pse. 25. marta 2012. sam opet slučaj prijavila veterinarskoj inspekciji. Njihov odgovor sam dobila 9. aprila 2012. Inspektorica Joka Hlubna mi je rekla da „u vezi moje pretpostavke“( iako ne može biti pretpostavka nešto za šta imam dokaze i svjedoke!) obavještava da je to svima poznat slučaj, da je inspekcija intervenisala više puta, ali da je Senka uvijek sakupljala pse, te da na privatni posjed ne može ući ni veterinarska inspekcija, niti aktivisti za prava životinja- bez naloga nadležnog Suda. I to bi to!

Iz njenog odgovora se da zaključiti da OPET niko nije nadležan, te da (očito!) Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, u ovakvim slučajevima, ne može tražiti sudski nalog.

Kako sam godinama svjedok kršenja mnogih zakona od strane Senke Šarić i njene porodice, vidno iscrpljena borbom sa „nenadležnim institucijama“ odlučila sam se obratiti medijima.

Iako nemam dokaze, odgovorno tvrdim da se u Senkinoj zgradi u Pruščakovoj 3, nalaze i leševi. Smrad koji se širi svuda okolo je nepodnošljiv! Kako psi tamo žive sigurno ne možemo ni zamisliti.

Samo provođenje zakona riješit će problem pasa

Ramiz i Dundo: Gdje god legnemo, smetamo nekome

Ipak neko brine o sarajevskim psima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak