Sejdić: Ovo je odličan početak

Radiosarajevo.ba
Sejdić: Ovo je odličan početak


Nakon što su kantonalni zastupnici usvojili  amandmane kojima se usklađuje Ustav Kantona Sarajevo sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, pitali smo za reakciju Dervu Sejdića, jednog od apelanata Sudu u Strasbourgu.

"Obzirom da su na Skupštini prije par dana raspravljali i čini mi se usvojili odluku o formiranju kluba naciionalnih manjina mislim da to vodi onom potpunom uključivanju pripadnika nacionalnih manjina i drugih građana koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi", rekao je Sejdić za Radiosarajevo.ba.

On je istakao da se nada da će Kanton Sarajevo poslužiti kao primjer drugim kantonima.

"Ja vjerujem da će u višenacionalnim sredinama biti puno lakše to riješiti, nego tamo gdje su etnički čiste sredine jer njima ovakva situacija ne pogoduje. Razlog za to jeste što moraju obezbijediti ljudima koji jesu u manjini ista prava kao i onima koji su u većini u tom području", rekao je Sejdić.

Nacionalne manjine izmjenama ne dobijaju ništa

Nedžad Jusić, predsjednik Vijeća nacionalnih manjina BiH smatra da postoje suštinske komplikacije oko toga kako provesti presudu.

"To je dobra stvar da je jedan kanton pokrenuo inicijativu da uskladi svoj ustav sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, ali po mom ličnom mišljenju mislim da nacionalne manjine ništa ne dobijaju sa tim izmjenama jer presuda kaže da su povrijeđena prava nacionalnih manjina. Mi imamo Zakon o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina u kojim je nabrojano sedamnaest nacionalnih manjina i zbog toga mi tražimo da se obezbijedi pravo za te manjine, a nismo protiv toga da se obezbijedi pravo svima onima koji se izjašnjavaju kao konstitutivni narodi", rekao je za Radiosarajevo.ba Nedžad Jusić, predsjednik Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak