Sedam novih ležećih policajaca u blizini škola

Radiosarajevo.ba
Sedam novih ležećih policajaca u blizini škola

Ispred osnovnih škola na Sedreniku, Hridu, Mošćanici, Mjedenici, Bjelavama, Koševskom Brdu, a prema odluci Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, postavljeni su posebni objekti na cesti, tzv. ležeći policajci, kako bi se povećala sigurnost djece u saobraćaju.

Iz ovog ministarstva pojašnjavaju da je u pitanju konkretizacija realizacije projekta Smirivanje saobraćaja koji se implementira u okviru provođenja akcije povećanja sigurnosti saobraćaja u blizini obrazovnih ustanova, te najavljuju da će se ovi objekti postavljati u blizini svih drugih škola na području KS, gdje je to neophodno.

Ležeći policajci postavljeni su u ulici Zaima Šarca u blizini OŠ Alija Nametak, u ulici Mehmed paše Sokolovića kod škola Silvije Strahimir Kranjčević i Katolički školski centar, u ulici Braće Begić u blizini OŠ Mehmed beg Kapetanović Ljubušak, u ulici Sedrenik kod OŠ Sedrenik, u ulici Mjedenica zbog djece koja se obrazuju u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, u ulici Baruthana radi blizine OŠ Vrhbosna, te u ulici Iza Hrida kod OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamakovića.

U toku su pripreme za postavljanje ležećih policajaca i na rasksnici ulica Pehlivanuša i Josipa Štadlera radi sigurnosti učenika koji pohađaju Osnovnu muzičku školu Mladen Pozajić, kao i na ulazu u pješačku zonu Ferhadije u ulici Ćemaluša radi pojačavanja sigurnosti pješaka.

"Prepoznali smo brigu roditelja za sigurnost djece na cestama. Dužnost odgovorne vlasti je da problem preduhitri, stoga su ove mjere predostrožnosti uvedene kako bi djeca sigurnije dolazila u škole i odlazila iz njih", istakao je ovim povodom ministar saobraćaja KS Haris Lulić, te pojasnio da je postavljanje ležećih policajaca odavno planirano, ali se sa realizacijom čekalo zbog izrade i pribavljanja neophodnih stručnih elaborata kojima su tačno definisane specifičnosti smirivanja saobraćaja na karakterističnim lokacijama. Ono što je najbitnije jeste činjenica da je konačno problem riješen u korist sarajevskih školaraca.

Prema riječima ministra Lulića, realizacija ovog projekta se nastavlja. Također je naglasio i da su postavljeni ležeći policajci prema standardima viđenim u EU i da pri prilagođenoj vožnji neće naškoditi automobilima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak