Sat vremena vožnje od Rajlovca do Stupa

Radiosarajevo.ba
Sat vremena vožnje od Rajlovca do Stupa

Otkako su počeli radovi na izgradnji Stupske petlje, povećale su se i saobraćajne gužve pa vozači moraju čekati u dugim kolonama i do sat da bi došli od Rajlovca do Stupa.

Dodatne gužve nastaju i zbog toga što je u toku izgradnja jedne od dionica sarajevske zaobilaznice, čije gradilište graniči s onim na Stupskoj petlji.

S obzirom na to kako se trenutno odvijaju radovi, kako su za Avaz.ba rekli u firmi ŽGP, koja je jedan od izvođača, ovakva situacija i gužve zadržat će se do kraja mjeseca, kada bi trebala biti završena dionica obilaznice od mosta na Miljacki prema Briješću.

"Blokada u saobraćaju ne bi trebala dugo trajati jer su postavljeni temelji za gradnju montažne pasarele na Stupu, na koje će vrlo brzo piti postavljena konstrukcija. Kada ona bude izgrađena, ugasit će se semafor kod tramvajske stanice na Stupu i neće biti priključnih saobraćajnica, a automobili će saobraćati dvjema trakama u oba pravca ispod mosta",rekao je rukovodilac gradilišta ŽGP-a Adis Saničić i dodao da je saobraćaj usporen zbog gradnje ceste prekoputa tržnog centra Wisa.

Prema njegovim riječima, gradnja tog montažnog objekta trebala bi biti završena za nešto manje od mjesec, kada bi se trebale umanjiti i gužve.

Muamer Oković, šef gradilišta Hidrogradnje, kazao je da je završeno 90 posto posla i da bi oko 500 metara saobraćajnice od mosta na Miljacki prema Briješću do nadvožnjaka trebalo biti završeno do kraja mjeseca.

"Radimo punom parom. Grade se pješačke i zelene staze. Postavljamo ivičnjake, a privodi se kraju i gradnja dijela saobraćajnice kao i mosta. Prvi sloj asfalta trebali bismo početi postavljati naredne sedmice, a posao treba biti završen do kraja avgusta ", dodao je Oković.

Problem eksproprijacija

Saničić ističe da su Stupsku petlju počeli raditi iako nije završen proces eksproprijacije zemljišta pa zato rade koliko mogu.

"Radove na pristupnoj saobraćajnici kod groblja završili smo dokle je bilo moguće, jer jedan objekt nije ekspropriran. Na saobraćajnici u blizini  pijace ne možemo da počnemo drugu stranu radi eksproprijacije fabrike namještaja, a sa suprotne strane problem je još jedan objekt", pojasnio je Saničić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak