Saša Bukvić: Recept za tradicionalno 'žito'
Vlasnik kultne slastičarne Jadranka u Sarajevu, likovni umjetnik Saša Bukvić, čitateljima RadioSarajeva otkriva recept za žito - tradicionalnu slasticu koja se pravi povodom pravoslavnog Božića:
Pšenica u zrnu se natopi u vodi, najbolje noć prije kuhanja, a može i kraće. Ispere se i stavi u novu vodu u kojoj se kuha dok ne omekša.
Žito se ostavi u vodi još neko vrijeme da se ohladi. Tada se procijedi i melje. Najbolje je to raditi mašinom za meso, a pošto se ova sprava sve rjeđe može naći u kuhinjama, može se upotrijebiti i palični mikser.
Na kilogram samljevene mase dodaje se:
-300 grama šećera
-150 grama mljevenih oraha
-Cimet i mljeveni muškatni oraščić
Smjesa se dobro promiješa (najbolje rukama). Istrese se na poslužavnik i oblikuje u kupu, te pospe sa još malo mljevenih oraha i šećera u prahu.
RadioSarajevo čestita pravoslavni Božić svim čitateljima koji obilježavaju ovaj praznik!
Vezano: Paljenje Badnjaka u Sarajevu
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.