Šarić: Moramo čuvati sportske objekte

Radiosarajevo.ba
Šarić: Moramo čuvati sportske objekte


Snijeg koji je napadao u protekle dvije sedmice uglavnom gradu Bosne i Hercegovine donio je velike materijalne štete.

Najteže su prošli sportski objekti, a srećom nije bilo ljudskih žrtava. 

Prvo se, podsjetimo, srušio balon na Zetri. Da se to dogodilo samo par sati ranije ili sutradan bilo bi i ljudskih žrtava.  Ubrzo su se oglasili ugledni radnici ledenih sportova i po ko zna koji put ukazali na to da je olimpijskom gradu potrebna ledena dvorana.


Sarajevo je imalo izgrađenu Ledenu dvoranu, ali je ona nakon ratnih razaranja bila neuslovna za ledene sportove, unatoč činjenici da je Ministarstvo privrede ulagalo novac u ovaj dio SKC Skenderija. Samo šest dana nakon rušenja balona na Zetri srušio se krov Ledene dvorane Skenderija.

Zna se ko je kriv za rušenje Ledene dvorane

Srećom, u tom trenutku nije bilo sportista unutar zgrade, a posljedice rušenja krova mogle su biti znatno gore.



Dan nakon rušenja krova Ledene dvorane, srušio se dio krova na stadionu Grbavica.

Tek nakon ove treće nesreće krenulo se sa otklanjanjem snijega sa krovova preostalih sportskih objekata.

Iako je snijeg glavni krivac za rušenje sportskih objekata u Sarajevu, veliki dio krivice snosi i ljudski faktor.

Ovo mišljenje dijeli i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, koji vjeruje da bi dva do tri miliona više u budžetu mogla riješiti probleme sportskih objekata, koji osim što u velikom broju ne ispunjavaju uslove evropskih i svjetskih sportskih kuća, očigledno ne ispunjava niti osnovne sigurnosne uslove.

"Moramo čuvati ono što imamo, jer me niko ne može ubijediti da je teško očistiti krov Ledene dvorane u Skenderiji ili zapadnu tribinu Grbavice", rekao je u razgovoru za magazin Dani ministar Šarić.



Niti jedan nogometni stadion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne ispunjava uslove FIFA-e i UEFA-e. To, kako kaže Šarić, se mora promijeniti.

"Bilo bi poražavajuće da Sarajevo ili Željezničar svoje evropske utakmice igraju u Zenici ili Širokom Brijegu, a uz to moramo dovesti reprezentaciju u glavni grad. Ne možemo napraviti stadion od 40-50 miliona KM, jer nemamo ta sredstva. Da čak i skupimo taj novac, postoje ljudi kojima je potrebniji taj novac za izgradnju puteva, kanalizacija i ostalog, ali definitivno ću morati nešto napraviti po tom pitanju", dodao je u razgovoru za magazin Dani Ivica Šarić,  ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Za obnovu stadiona Grbavica potrebno je, po riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, izdvojiti između sedam i deset miliona konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak