Sarajevski zlatni spustaš Bill Johnson zaslužio je stazu sa svojim imenom

Radiosarajevo.ba

Bjelašnica je 1984. godine bila u centru zanimanja svjetske sportske zajednice zahvaljujući svojim olimpijskim stazama. Ova je sarajevska planina na 14. zimskim olimpijskim igrama bila poprište utrka u slalomu, veleslalomu i spustu za muškarce. 

Skijaš Bill Johnson bio je prvi američki sportaš koji je osvojio zlato u alpskom skijanju upravo na nemilosrdnoj stazi za spust na Bjelašnici. Bilo je to u februaru 1984. godine, a Johnson je svojom hrabrošću kojom je savladao Bjelašnicu zadivio cijeli svijet. Osvojio je prvo mjesto sa 1:45.59 i bio je brži za 0,27 sekundi od drugoplasiranog Švicarca Petera Muellera.  

Austrijanci i Švicarci, koji su do tada vladali skijaškim svijetom, ostali su zatečeni. S obzirom na to da je sarajevsku Olimpijadu prenosila američka TV mreža ABC, ne čudi što je, zahvaljujući Johnsonovoj pobjedi, za Bjelašnicu saznao cijeli svijet, a Amerikanci zavoljeli ovu planinu. 

Napustila nas je sarajevska legenda

Svijet je ovaj vikend obišla vijest da je legendarni spustaš preminuo, nakon teške bolesti. Johnsohnov život promijenio se 2001. kada je zadobio ozbiljnu povredu prilikom pada na skijanju. Tada je doživio oštećenje mozga, nakon čega je uslijedio niz moždanih udara, a prije dvije godine otkazali su mu neki unutrašnji organi. Prema izjavama skijaševe majke, posljednjih je dana trpio velike bolove i više nije mogao gutati hranu. 

Johnsonov skijaški stil može se opisati riječima - neustrašivost, drskost i rušenje barijera. Ono što ga je vuklo naprijed je bio svojevrsni prkos prema autoritetima. 

Savremenici se sjećaju njegove aerodinamične siluete dok u polučučnju, savijen poput jajeta, savladava sve opasnosti zasniježenih staza. 

U dobi od 40 godina želio se vratiti u skijaški vrh i s jednakom neustrašivošću i prkosom krenuo u osvajanje norme za Olimpijadu 2002. godine. Na ovim predtakmičenjima doživio je fatalni pad. Poznavaoci smatraju da je ono što ga je motiviralo da se vrati vrhunskom skijanju, zapravo, bila želja da ponovo osvoji bivšu suprugu od koje se razveo 1999. Privatni život nije mu bio naklonjen, a 1992. izgubio je sina. 

Bill Johnson će ostati upamćen kao skijaš koji je otvorio vrata američkim skijašima na tronu svijeta. Sarajevo i BiH mu duguju zahvalnost što je opasnu spustašku stazu na Bjelašnici proslavio u svjetskim razmjerama.

Nazvati ovu stazu njegovim imenom bio bi gest dostojan ne samo značaja Billa Johnsona za povijest skijanja, već i uspomene na 14. Zimske olimpijske igre koje su slavu Sarajeva proširile po cijelom svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak