Sarajevski studenti osvojili Maglić

Radiosarajevo.ba

U subotu, 22.09.2012. godine, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Planinarskim savezom Bosne i Hercegovine, a povodom obilježavanja 120 godina postojanja saveza, organizovao je osvajanje najvišeg vrha Bosne i Hercegovine, Maglić (2386 mnv).

Uspon na Maglić je zahtjevan, jer se radi o usponu na vrh viši od 2000m. Veći dio uspona je strm kroz kleku, sa travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima moraju se preći visoke i strme stijene uz pomoć sigurnosnih sajli. Ovaj vrh ima poseban i grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, na Trnovačko jezero 1500 mn/v, a onda na Durmitor i cijeli niz bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu.

Na pohodu je učestvovalo oko 300 planinara, studenata i omladine što ovaj pohod čini najmasovnijim usponom na Maglić u poslijeratnom planinarstvu. Put je obezbjeđivala Gorska služba spašavanja (GSS), koja nije imala većih intervencija.

Studenti su imali priliku da uživaju u ljepotama Perućice, posljednje evropske prašume, a na vrhu vodiči iz planinarskog saveza Bosne i Hercegovine su održali edukativni čas.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak